2018. szeptember 13., csütörtök

Re: [KATALIST] ongyilkossag

Kedves Domonkos,
köszönöm szempontjaidat! Valóban, kérdésem egyszerű volt. Némileg kifejtve: a KIT jövő heti számában lesz egy szekértői interjú az öngyilkosságról, és gondoltam, teszek egy kört könyvtárosi szempontból. Aki - ugye - nem e terület szakembere. Mégis van,/ lehet szeme, s van esély, hogy a témában is tud valami hasznosat kínálni. Vagy közvetlenül, vagy közvetetten. Mindkettőre hallottam példát. (Bár igazolni nyilván nem tudom, hogy egy labilis olvasó kisimultan távozott a könyvtárossal való beszélgetés után. s ha nem így tett volna, öngyilkos lett volna.)

Kérdésem tehát pontosítva: tehet-e, és ha igen, mit tehet egy (alapvetően dilettáns) könyvtáros az öngyilkosság megelőzéséért, közvetlenül, vagy közvetetten?
Egy gyerekirodalmár mondta: sokáig ez a téma is tabu volt a gyerekirodalomban. Hasznos-e, vagy sem ilyen témák olvastatása, s ha igen, akkor hogyan?

Üdv,
Gábor

Horvath Sandor Domonkos, dr. <hsd@gyorikonyvtar.hu> ezt írta (időpont: 2018. szept. 13., Cs, 17:34):
Kedves Gábor!

A biblioterápiához nem értek, viszont fiatalon 5-6 évig telefonos lelkisegélyszolgálatnál  dolgoztam. Ezt a munkát öngyilkosságmegelőzésnek (suicide prevention) nevezték, és bár időnk jelentős része magányos, beszélgetésre vágyó emberekkel folytatott hosszú, éjszakai beszélgetéseket takart főként Carl Rogers beszélgetésvezetési módszerével, akadtak suicid hívóink is számosan.  Nyilvánvaló, hogy azóta sok víz lefolyt a Dunán, és az új elméleteket nem igazán kísértem figyelemmel, de talán az a kevés, amit a témáról tudok, kötelességemmé teszi, hogy jelezzem, a kérdésfeltevésben alapvető leegszerűsítést érzek.

Úgy vélem, hogy a kérdés összetettebb annál, elintézhető legyen azzal, milyen kenőcs kenhető a sebre, mondjuk a biblioterápia eszköztárából.
Az öngyilkossági okok között előkelő helyen az akkut krízis szerepelt, amikor is olyan érzelmi szakadékba került az illető, amelyből nem látott kiutat. Ez egy nagyon hirtelen és gyors lefolyású történet. Mintha egy kút mélyére zuhant volna, csak éppen érzelmileg. Ezekben az esetekben nem adekvát a gondolkodás, a kliens egyetlen megoldást lát maga előtt, mégpedig az öngyilkosságot. A krízis  Lehet, hogy testileg, lelkileg egyébként rendben van, egy jó alvás, egy jó beszélgetés vagy vacsora után, vagy egyszerűen "másnap" már másként gondolná. Ilyenkor a tanácsadás szerepe az, hogy "legyen másnap". Az ekkor történő beszélgetés nagyon kényes, labilis, stresszes, mert ha leteszi a telefont, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy végez magával. Ennek a terhe eléggé nyomja a tanácsadót, és emellett kell profinak maradnia.
Ezt azért írom, mivel úgy vélem, hogy ezekben az esetekben egyszerűen nincs helye és ideje a biblioterápiának.

Az öngyilkosságok másik igen jelentős csoportja betegségen, jellemzően depresszión alapul. A depresszió egy komoly betegség, gyakran vezet öngyilkossághoz, vagy az egyik válfaja ún. kiterjesztett öngyilkossághoz, ami a legsokkolóbb, hiszen a szeretteinek egy részét is "viszi magával". Az öngyilkosság mint pszichiátriai probléma kezelendő, annak minden felelősségével, gyógyszeres, és pszichoterápiás úton. A biblioterápia ezt sem veheti át, nem pótolhatja, legfeljebb hozzájárulhat.

Másfelől a biblioterápia, ahogy nagyon kevés ismeretanyagom alapján meg tudom ítélni, általánosan hozzájárulhat az életminőség, lelki működés gazdagságának bővüléséhez, javulásához, így a társadalom megtartó szálainak kiépítésében, erősítésében játszhat szerepet. A kérdést ebben az értelemben érzem feltehetőnek, de ez természetesen laikus vélemény, némi tapasztalat birtokában.

Üdv.:
HSD

---
dr. Horváth Sándor Domonkos
igazgató
Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér
9023 Győr, Herman O. u. 22.
+ 36 70 426 9504

Erre 2018. 09. 13. 16:35:14, Mikulás Gábor <mikulasg@gmconsulting.hu> írta:

Kedves Kollégák,
érdeklődőm, hogy van-e olyan könyvlista, mely öngyilkosságban veszélyeztetett embereknek ad segítséget biblioterápia eszközével. 
Illetve: van-e olyan szakkönyv-gyűjtemény, adatbázis, mely a szakértői szint alatti szinten nyújt megelőzési segítséget érdeklődőknek.

Köszönettel,
Mikulás Gábor 
_______________________________________________ Katalist mailing list Katalist@listserv.niif.hu https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist