2017. január 16., hétfő

Re: [KATALIST] köttetés?

Kedves Kollégák!

Ezt a köttetés-kérdést valójában az intézmények belső hatékonyságának, gyűjtőköri filozófiájának tükrében érdemes vizsgálni.

Példa erre, hogy kb. 10 éve egy szakfelügyeleti vizsgálat azt vetette az akkori győri városi könyvtár szemére, hogy nem kötteti be az újonnan beszerzett köteteit. Ugyanis a szakfelügyeletet ellátó kolléga intézményében az volt a gyakorlat, hogy az új szerzemény azonnal ment a kötészetbe.

Én akkor elgondolkodtam azon, hogy 
a) mi a gazdaságosabb, elhasználódás esetén újat venni, vagy megfejelni a beszerzési költséget a köttetési költséggel, és a köttetési átfutással megnövelni a szolgáltatásba kerülés idejét,
b) a tartósság ellensúlyozza-e az esztétikai állagromlást, avagy a felhasználók egy része ugyanolyan hangulatba kerül-e a köttetett mű látványától, mint a könyvkereskedelmi példányoktól... ugyanúgy kézbe veszi-e, mennyire dominál ilyenkor az esztétikum, mennyire lehangoló az újdonság lerontott varázsa?

Más példa mondjuk a régebbi közlönyök kérdése: ha az adott joganyag elérhető elektronikus formában, akkor érdemes-e köttetnünk, illetve a régi köttetett példányokat őrizgetnünk, sok-sok polcfolyómétert áldozva erre?

Lehetséges, hogy időnként azért köttetünk, hogy tárolhassunk, holott talán tárolni sem érdemes, legalábbis nem mindenhol és mindenkinek, avagy ha mégis igen, de nem huzamosabb ideig? És már a raktározásnál tartunk...

Érdekes módon, a könyvkiadás és a könyvkereskedelem sokkal jobban tisztában van, és sokkal élénkebben reagál a tárolás költségeire, mint a könyvtárak.

Úgy vélem, hogy általános igazságok e kérdésben aligha mondhatók ki, ugyanis a döntés alapvetően függ a könyvtár típusától, gyűjtőkörétől, és sok minden mástól. Az azonban elengedhetetlen, hogy tudomásul vegyük: a raktározás és a köttetés kérdései a gyűjteményszervezési stratégiánk részeként alaposan átgondolandók, szabályozandók, és időről-időre felülvizsgálandók. 

Az "így szoktuk" mantrájával szemben a PDCA alkalmazása feltétlenül előremutatónak és üdítőnek tekinthető, akkor is, ha nem feltétlenül kell mindig és mindent a feje tetejére állítani. Dolgaink időnkénti átgondolása üdítő lehetőséget jelenthet a korszerű működés irányába...

Üdv.:
HSD


-- 
Dr. Horváth Sándor Domonkos, megyei könyvtárigazgató
szabályozási szakjogász, könyvtáros, NLP Master,
igazságügyi közvetítő, mediátor
Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér
9023 Győr, Herman O. u. 22.
+ 36 96 516-671
+ 36 70 426-9504
Skype: hsdhsi1


"A  béke  nem  a  konfliktus  hiánya,  hanem a konfliktus kezelésének
képessége" (Dan Millman) 

-hez 2017. 01. 13. 15:46:53, András Cseh <csehandras84@gmail.com> átír:


Trollkodás részemről (tekintettel ma péntek 13 van)

 

Persze, az is kérdés, hogy mit (és meddig) érdemes egyáltalán megtartani, ha egy emaillel megkérhetem / letölthetem az esetleg igény esetén az anyagot. Nyilván van, amit igen, van, amit nem.


 Kérjünk az olvasóktól  10  ft/ betű térítést, és  köttetés helyett legyen mindenhol csak elektronikus változat, hatalmas árbevétel lesz a könyvtáraknak, és  elég lesz a bevétele, nem is kell állami költségvetés.

Üdv.: Cseh  András


_______________________________________________ Katalist mailing list Katalist@listserv.niif.hu https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist