2016. november 12., szombat

Re: [KATALIST] Születésnapra !

Kedves Tanár Úr!
Kedves Rudi!

Engedje meg, hogy csatlakozzam jókívánságommal a kollégákhoz, barátokhoz. A továbbképző tanfolyamokon mindig sokat kaptam az előadásaiból. A háló-szerű gondolkodás  és a fogalmi rendszerekben való gondolkodás működését és előnyeit Öntől tapasztaltam meg "élesben".

Igen sokat tudtam hasznosítani abból, amire oktatott minket, hiszen volt egy célom: a tágyszókatalógus bevezetése az állatorvosi könyvtárban. Abban, hogy ez sikerülhetett, Önnek is része volt, Rudi.

Úgy gondolom, sokan vagyunk olyanok, akikre észjárása hatott és   továbblendített minket a munkánk során.

Kedves emlékem, hogy személyesen újra találkoztunk akkor, amikor már mindketten nyugdíjasok lettünk. Akkor is az egyenes beszéd volt a jellemző az eszmecserénkre.

Isten éltesse, Rudi!

Tanítványi tisztelettel:
(Drobinoha) Angéla
volt állatorvosi könyvtáros


2016.11.12. 10:50 ezt írta ("Prokné Palik Már ia" <mpalik@omikk.bme.hu>):

Kollégánk, Ungváry Rudolf 80 éves.

Könyvtárosi pályáját 1974-ben a Kohó- és Gépipari Tudományos Műszaki Tájékoztató Intézetben információs mérnökként kezdte, automatizált adatbázis kezelő rendszerek információkereső nyelvi szótárainak (tezaurusz) készítésével, majd osztályozáselmélettel kezdett foglalkozni. 1978-tól jelentek meg szakirodalmi publikációi előbb hazai, később külföldi szakfolyóiratokban is. 1981-ben a Könyvtártudományi és Módszertani Központ tudományos munkatársa lett, majd 1983-tól az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos főmunkatársa. 1983-tól tagja a nemzetközi Gesellschaft für Klassifikation tudományos társaságnak, ettől kezdve minden évben előadást tartott a társaság éves németországi konferenciáján. 1989-től az ELTE-n és a KLTE-n az osztályozás, rendszerelmélet és adatmodellezés előadója. 1991-ben az International Society for Knowledge Organization elnökségi tagjává választották, majd 1993-tól a Deutsche Thesauruskommission munkatársa.

Szerkesztésében készült el 1988-ban az OSZKÁR tezaurusz, majd 1999-ben a Köztaurusz. Orbán Évával közösen írták az Osztályozás és információkeresés című kommentált szöveggyűjteményt, Vajda Erikkel pedig a Könyvtári információkeresés című könyvet jelentették meg. Írásait rendszeresen olvashatjuk a TMT-ben és a Könyvtári Figyelőben, és találkozhatunk vele a Networkshop konferenciákon.

Tanár Úr a Petőfi Irodalmi Múzeumban tegnap este barátaival együtt ünnepelte 80. születésnapját.

Isten éltessen Rudi!

p.m.


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist