2014. augusztus 23., szombat

[KATALIST] lemmatizáló és winch. rend

Kedves Lista,

Két kérdésem:
 
 
1. A közeljövőben eseti feladatokként lemmatizálást kellene végeznem, jókora anyagokon, de nem gyakran. (Esetleg, ha van rá mód, szófaj-azonosítást is jó lenne.)
Még nem csináltam ilyet, bár nem ismeretlen a dolog. Mi a célszerű? Valamelyik szoftvert letölteni/beszerezni és aránylag könnyű beletanulni? Pl. néhány éve láttam a Szószablyát weben, de mostanra eltűnt.
 
 
2. Sok évnyi és nagyon heterogén, felhalmozódott dolgokat rendeznék a winchesteremen. Elsősorban a jellemzők és a megjegyzések adatbevitelét lenne jó minél inkább automatizálni, mert a keresőrendszerre saját elképzelésem is van.
Az egyes fájlokról, alkönyvtárakról (a témaszavakon túl) 15-20 féle jellemző is felmerülhet, de csak néhány a kötelezően kitöltendő. Olykor fájl-fájl, fájl-dir, dir-dir viszonyokat is meg kell adni.
A legegyszerűbb lenne a Total Comm. descript.ion funkciója, de abban tényleg túl kevés a támpont és az automatizálás. Másfelől: minél kötöttebb egy szoftver vagy szolgáltatás, annál kevesebb mozgástere van az alkalmi/sajátos igényeknek.
Látom a weben például a https://www.diigo.com/ -ot, nagyon jó, de csak web/online anyagokra és bár sokoldalúan felkészített, de kötött, hogy milyen mezőket, információkat tárol.
 
 
Köszönöm a tanácsokat, üdv:
Simonyi Béla