2012. február 27., hétfő

Re: [KATALIST] Halott könyvtár - Könyvek olvasatlanul

Kedves Ungváry Rudolf!

Bár ígértem, hogy nem levelezek ebben a témában többet, tiszteletlenség lenne a konkrét, hozzám célzott kérdéseit válasz nélkül hagynom.
Lássuk:
Első mondat, a szimbólum elleni támadásról: objektíve igen (eredményét tekintve), szubjektíve nem (feltehető szándékát nézve).
Második kiemelt mondat: ...valaki finanszírozta...
Ön szerint ez a megjegyzés így nem volt méltányos. Ám legyen igaza, azzal, hogy ebben az egész történetben mindössze ennyi legyen a méltánytalanság. :-(

Üdv.:
HSD


----------------------------- dr. Horváth Sándor Domonkos szabályozási szakjogász, könyvtáros Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér, igazgató 30/504-7108 Skype: hsdhsi1   "Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

2012.02.27. 9:05 keltezéssel, Ungváry Rudolf írta:

Tisztelt Horváth Sándor Domokos,

elismerem és nagyon értékelem mind az Ön, mind Dobó Katalin visszafogottságát ebben az alapvetően szemléleteket tükröző levélváltásban. Annyit teszek hozzá, hogy Ön is prejudikált, amikor az alábbit írta Dobó Katalin válasza előtt:

Szerintem itt egy szimbólum támadásáról van szó, ami vagy tudatos, vagy ösztönös

Vajon ezt Dobó Katalin válasza után is fenntartja?

Ugyan  igaz, hogy minden rendezvény pénzbe kerül, de az alábbi mondata ennél többet sejtetett:

Amint tudjuk, ingyen leves nem létezik, valaki finanszírozta az egész kiállítást, ahogyan a megelőző munkálatokat is.

Ez, így, nem volt méltányos.

 

Tisztelettel

Ungváry Rudolf 

 

 

-----Original Message-----
From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Horvath Sandor Domonkos, dr.
Sent: Monday, February 27, 2012 2:29 AM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] Halott könyvtár – Könyvek olvasatlanul

 

Kedves Dobó Katalin!

Köszönöm tárgyilagos válaszát, amint abból kiderül, hatalmas munkát végeztek, pénzt és energiát nem kímélve. Német példára is hivatkozik, az ötlet gazdáját ugyan nem nevesítve, de őt privát levélben (jó szándékát és tisztességes voltát kiemelve) más már bemutatta.
Nagyra értékelem, hogy válaszolt, és kiállt saját igazuk mellett. Az alaphírből jó  lett volna a "sok kapcsolódó rendezvényről" is értesülni.

Utolsó előtti mondata mindazonáltal kizökkenti tárgyilagos hangvételéből, én semmiképpen nem "maradok annyiban" : legfeljebb kommunikációnkat illetően. Sem többre, sem kevesebbre nem utaltam, mint arra a közismert jelenségre, amikor a marketing-hatás érdekében nincsenek tekintettel annak negatív "externáliáira".

Utolsó mondata - tartok tőle -,  nem kedves meghívás, hanem a prejudikáció vádja. Ekként is kezelem.

Csak remélni merem, hogy fordítva ülök a lovon. Ezért a tévedésemről meggyőző valamennyi levelet, tényt, véleményt ujjongva fogadok... sőt, ígérem, vitatkozni sem fogok.

Üdv.:
Domonkos



"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca) 


2012.02.26. 23:07 keltezéssel, Katalin Dobo írta:

Kedves Domonkos!

A szellemi atya -- néhány kollégával egyetemben -- hat hétig válogatta a 89 óta nem kölcsönzött műveket a leltárnaplók bejegyzései alapján. 240 ezer tételt néztünk át, hogy a végül kiállított ötezret megtaláljuk. Utána jött a fizikai portalanítás, kipakolás, valamelyes rendszerezés, sok-sok könyv kézbevétele, (és igen: olvasása is!) interjúk irodalmárokkal, könyvszerkesztőkkel, akik a rendszerváltás óta nem kölcsönzött könyveket ajánlják a később eszmélkedő generációknak.
Az ötlet két éve született meg, eddig nem volt alkalom a megvalósítására. A kiállítás időzítése, a provokatív címmel sokakat meghökkentett a szakmában -- de a könyvtárak, múzeumok, levéltárak januárban folytatódott kivéreztetésére nem számíthattunk, sem pedig arra, hogy ez is befolyásolja majd az értelmezést.

Az ötlet maga korántsem egyedi, bár eddig még csak németországi példákat gyűjtöttem.
2000-ben két fiatal újságíró az ulmi könyvtár tíz éve nem kölcsönzött anyagát elemezte, különös tekintettel a bennragadt Karl May-könyvekre. Ők ugyan nem állították ki, csak elemezték az adatokat, de azt fölöttébb szórakoztatóan tették. Ők első díjat nyertek egy újságíró-versenyen, a könyvtárban pedig sorbaálltak a "senkinek nem kellő" kötetekért.

Más német könyvtárak azóta így reklámozzák a gyűjteményüket, az utóbbi hónapokban Frankenbergben, vagy Freisingben, azzal a felkiáltással, hogy a "Nullerlisté"-ről kell kimenteni a köteteket az olvasóknak:

http://www.wlz-fz.de/Lokales/Frankenberg/Frankenberg/Leser-werden-zu-Buchrettern
http://www.merkur-online.de/lokales/landkreis-freising/nullerliste-gelesen-aber-dennoch-interessant-452202.html

Holnap este hatkor nyitjuk a kiállítást -- Barna Imre vállalta a megnyitót -- két hónapon keresztül lehet olvasgatni, felfedezni. Sok kapcsolódó rendezvényt tervezünk: nem csak irodalmárokkal, kiadókkal, vagy épp antikváriusokkal, hanem olvasó művészemberekkel is. Külön öröm, hogy zenészek, grafikusok, vagy színházi emberek is vállalkoztak "leletmentésre", beszélgetésekre - könyvekről, könyvkiadásról, könyvtárakról.

Nehéz értelmeznem a "keresztre feszített sertéstetem és hasonlók" kitételt. Maradjunk annyiban: nem is találom érdemesnek.
Remélem, megtisztel a látogatásával, és azután alakítja ki a véleményét a vállalkozásról.

Dobó Katalin
OSA Archívum


>>> "Horvath Sandor Domonkos, dr." 02/26/12 7:37 PM >>>
Szerintem itt egy szimbólum támadásáról van szó, ami vagy tudatos, vagy ösztönös. Sajnos sok szakmabeli a globális szimbólumot (műveltség, művelődés, humánum) partikulás szimbólumként értelmezi, azaz a korszerűtlen szakmai felfogás(ok) kritikáját látja benne, és ekként üdvözli, közben eszébe se jut, hogy mihez tapsol.
Ennél itt sajnos alighanem többről van szó, számomra valahol a keresztre feszített sertéstetem és a hasonlók társaságában helyezkedik el a dolog. Amint tudjuk, ingyen leves nem létezik, valaki finanszírozta az egész kiállítást, ahogyan a megelőző munkálatokat is.
Szellemi atyját alighanem arra kötelezném, hogy olvassa el a kiválogatott műveket :-)
HSD

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca) 


2012.02.25. 15:39 keltezéssel, Imre Tóth írta:

Kedves Kollégák!

 

Érdekelne, hogy véleményük szerint valóban szükség van-e erre a negatív kampányra

a könyvtárak jelenlegi helyzetében?

Nehogy valóban "halottá" váljanak a könyvtárak.

 

 

Üdvözlettel:

 

 

Tóth Imre

 

tájékoztató könyvtáros

 

 

 

 

 





_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist