2010. szeptember 22., szerda

Re: [KATALIST] azert szornyu ez

Durva közelítésben engem nem érdekel egyetlen könyvtár neve sem: attól nem lesz se kiválóbb, se rosszabb szolgáltató, hogy bal- vagy jobboldali idolokról nevezik el. Hogy ne legyen politikai kurzusonként miről veszekedni, leghelyesebb lenne tényleg csak a település, szakterület vagy intézmény után elnevezni mindet.

Számomra meg azért szörnyű - vagy legalább nagyon szomorú - a téma, mert nem csak a mai magyarok fogynak (demográfiailag értve), hanem történelmünk magyarjai is: ki ezt, ki azt "írja ki" közülük ezért vagy azért. Miközben jól tudjuk: a legtöbb (nagy és kis) embernek vannak kiváló és pocsék vonásai, tettei. Jobb lesz attól valami, ha elkezdjük sorolni, hogy Szent István vagy Mátyás vaskezű zsarnokok voltak, Kossuth törtető egoista és így tovább, végig az összes neveken, hogy - Petőfit kifordítva - végül már egyetlen sírhoz se borulhassunk le jó érzéssel és egyetlen nevet se tudjunk - ha nem is szentként, de - tisztelettel elrebegni?
Amit érzek ezzel az átkeresztelési témával kapcsolatban, az a csömör.

Aki neveket akar a történelem falából kivakarni a maga politikai indíttatásai, szükségletei, ösztönei alapján, kívánom, ugyanerre a sorsra jusson. Megérdemli.
Aki nevekre akar későbbi történéseket, érdemeket vagy bűnöket rámázolni, az számomra történelmileg kulturálatlan.

"De mortuis nil nisi bene" - szól a régi mondás. S hogy mi az igaz a holtakról? Mindabból, amit tényleg tettek, leginkább az, amit elfogadunk.

"csak robbantani és kivégezni ne akarjon" - nos, picit finnyásabb vagyok, ne csukjon le önkényesen, ne sanyargasson, ne gúnyoljon, ne diszkrimináljon, ne vegyen el semmit, amit nem adok önként, ne adjon semmit, amit nem fogadok önként, ne telepedjen rá az életemre (kizárólagosnak hitt) igazságaival.

És ne akarjon uralkodni a tudatomon. Példamutatással győzzön le, ne erővel.

Üdv.:

Szabó G. Tibor szakinformátor, minőségmenedzser Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézet Könyvtára * http://www.pszfz.bgf.hu/konyvtar 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A, Tel.: 92/509-941 ----------------------------------------------------------------- 

2010.09.21. 23:23 keltezéssel, Horvath Sandor Domonkos, dr. írta:
 Kedves Kollégák,

számomra azért szörnyű ez a Szabó Ervin "ügy" mert "van". Itt vagyunk a helyhatósági választások sűrűjében, valaki mondott valamit, megnyomott a társadalom (és a szakma) sokat szenvedett idegrendszerén egy pontot, és most dolgozik a feszültség a szervezetben, és ez nem a gyógyulás irányába mutat. Politikai gyökerű haragok kapnak lábra és generálnak ellen-haragokat. Százéves holtakat állítgatunk ítélőszék elé, marasztalunk el, mentünk fel. Mégis kik vagyunk mi, hogy ezt megtehetjük? Milyen jogon marasztaljuk el? Milyen jogon mentjük fel? Olyan tökéletesek lennénk, hogy ezt megtehetnénk?

Szabó Ervin most posztumusz bűnhődik a történeti visszatekintésben szalonképtelennek bizonyult egyes nézetei miatt. Amivel nyilvánvalóan mások is rendelkeztek. Ki ilyennel, ki olyannal: nehéz tészta a történelem, mondhatni - fájdalmas. Mondják, hogy politikai szerepéből ez vagy az következik, mások pedig vitatkoznak ezzel. Szakmai szerepéből meg amaz következik, erre nincs válasz, pedig mondhatnák, ha nem ő, akkor előbb-utóbb más, hiszen nem világelső dolgok voltak ezek, valaki csak előállt volna vele. Dehát mégiscsak ő állt elő. Aztán az előbb olvasom, hogy alternatív jelölt az érdem egy részére is akadt. Hmmm.

Mit akarunk a holtaktól, ha az élőkkel sem tudunk igazán mit kezdeni? Vegyük le azt a táblát, vegyünk le bármilyen táblát, ha béke és szelíd meggyűződés vezeti a csavarhúzót tartó kezünket.Ha pedig nem, akkor dolgozzunk rajta, hogy úgy legyen. Mert lehet valaki baloldali, jobboldali, liberális, akármi, csak robbantani és kivégezni ne akarjon, szóval legyen bármilyen világnézetű bárki, lehet vele egyetérteni, nem érteni egyet, valahogy az tűnik emberinek, ha erről vagy hallgatnak tapintatosan, vagy vitatkoznak évődve, de nem ez az alapvető kérdés közöttük, hanem az, hogy a másik milyen ember, milyen szakember...

Mert ugye a botrány eleve nem Szabó Ervinről szól. Megközelítőleg sem.

Maradok tisztelettel:
HSD
aki semmivel sem különb a vitatkozó feleknél, és ismerve vagy látatlanul is megérti mindegyiket


__________ Information from ESET Mail Security, version of virus signature database 5468 (20100921) __________

The message was checked by ESET Mail Security.
http://www.eset.com