2010. szeptember 21., kedd

[KATALIST] Szabó Ervin

 

Politika ide, politika oda, azt azért mindenkinek tudnia kell, ha máshonnan nem, Katsányi S.: A főváros könyvtárának története 1945-ig c. könyvéből, hogy Szabó Ervin orosz emigráns forradalmárok között nevelkedett, és világnézeti, szakmai és szakmán kívüli ambícióit illetőleg, mint a későbbiekben kiderült, mély szakadék választotta el annak a könyvtárnak a szellemiségétől, ahova Kőrösy József – a Fővárosi Statisztikai Hivatal Könyvtárába – könyvtárnoki státussal 1904. márciusában felvette.

 

A Fővárosi Statisztikai Hivatal Kőrösy József által igazgatott könyvtárához csatolt Toldy vezette „fővárosi könyvtár” állománya és az ehhez csatolt Frank könyvtáré képezte az alapját a jelenlegi FSZEK-nak. Ha valakit, akkor elsősorban Kőrösy Józsefet illette volna meg, hogy az egyesített könyvtár, most már mint Fővárosi Könyvtár, a nevét viselje. 1945 után politikai döntés volt ugye, hogy a „kor szellemének” megfelelő személyiségről nevezzék el a fővárosunk nagyon szép, és nagyszerűen működő könyvtárát.

 

Ajánlom figyelmükbe még a 2007. okt-nov-i Statisztikai szemlében megjelent cikket, aminek címe: Kőrösy József szerepe a Fővárosi (ma Fővárosi Szabó Ervin) Könyvtár megalapításában.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Nemes Erzsébet

főigazgató

KSH Könyvtár

1024 Budapest, Keleti Károly u. 5.

Tel: +36-1-345-6104

E-mail: Erzsebet.Nemes@ksh.hu

 


Ez az elektronikus levél (e-mail), és a hozzá kapcsolt fájlok, kizárólag a Címzetteknek szólnak, a bennük foglalt információk bizalmasak lehetnek, melynek titokban maradásához a Központi Statisztikai Hivatalnak jogilag méltányolható érdeke fűződik. Amennyiben nem Ön a Címzettje ennek a levélnek, kérjük, törölje, és értesítse a levél küldőjét.

Az elektronikus levél engedély nélküli módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tilos, másolása, terjesztése is csak munkavégzés céljából megengedett. Az elektronikus levél elsősorban információs célokat szolgál. Kétség esetén az elektronikus levél tartalma akkor minősül hivatalos álláspontnak, ha azt a KSH erre felhatalmazott dolgozója (kérésre) cégszerűen aláírva megerősíti.