2010. szeptember 27., hétfő

[KATALIST] Könyvtárosság 1946-1976

Tisztelt Lista, Csorba Győző hagyatékát rendezgetve sokszor különféle érdekességekre bukkanok. Köztük könyvtári vonatkozásúakra is.
Mellékeltben küldök néhányat, amelyből a kor jellegzetességeiről árulkodnak... nagyonis. Mondjuk mint a megbízólevél a szovjetellenes, antidemokrata, fasiszta könyvek kivonásának végrehajtására. Mi nem fért bele ebbe néhány jelzőbe...
Ebből az időből mesélte sokszor Csorba, hogy feleségének "Horthy bőréből" volt a szandálja. Történt ugyanis, hogy egy ilyen selejtezés alkalmával nagyon megsajnálta valamelyik díszes  Horthy-könyv bőrkötését, lebontotta, és abból a Baranya Megyei Könyvtár akkori igazgatójával, aki böcsületes szakmáját tekintve cipész volt (mester-e vagy csak segéd, nem tudom:) szandált csináltatott a feleségének. Mondta is: "Az én feleségem Horthy bőrében olyan jól érezte magát!"
Aztán a Munka Érdemrend aláírása sem "kutya": Losonczi Pál, Cseterki Lajos... A képeket nemsokára a http://www.csorbagyozo.hu honlapra is felteszem. (Kis "önreklám", bocsánat. Mikulás úrtól is tanulok ám időnként;))
Szép hetet mindenkinek...
Pintér László

--
Pintér László
http://www.csorbagyozo.hu