2010. augusztus 29., vasárnap

Re: [KATALIST] Obsit

( KATALIST) Obsit
 
Kedves Gizike és Judit,
Sajnos néhány éve én  is  ebbe  a "kategóriába kerültem", nyugdíjas lettem. A több évtizedes könyvtári munkálkodás során  mindnyájan tudtuk,hogyan kell  kedvesen fogadni,foglalkozni az idősebb korosztályhoz tartozó olvasókkal, vendégekkel. Munkánk során  igyekeztünk átadni  a szakmai tapasztalatainkat a fiatalabb  kollégáknak, megadtuk egymásnak a tiszteletet, a kis-és a nagyobb jócselekedetekért sok szeretetet,elismerést kaptunk.Boldogok voltunk... azt hittük,ha nyugdijasak leszünk,továbbra is "szeretet-fürdőzünk"..Sajnos, a két vélemény is bizonyitja: illúziókat kergetünk.
Napjainkban a  nyugdijas könyvtárosokat  körülvevő légkör,bánásmód   teljesen más. Elmaradnak az országosan biztosított  szakmai kedvezmények.Az orvos és a fiatalabb korosztály sajnálkozva tekint ránk. Kevesebben  kérnek tőlünk szakmai segítséget, a kommunikáció egy köszöntéssel végetér ,Ha máshol sikerül egy  új kezdeményezést népszerűsíteni,elfogadtatni,  hamarosan  megjelenik az írigység-szindróma.Mindezek feldolgozása nem megy könnyen, mély sebet ejtenek a szívünkben,lelkünkben.
Ettől függetlenül ne érezzük magunkat másodrendű polgárnak  nem  szükséges  a hálálkodás,keményen megdolgoztunk mindenért. A háttérben még  számíthatunk a család, a régi és az új barátok szeretetére, megértésére.
Nyugdijasnak lenni  kevésbé boldog  állapot,  ne engedjük meg magunknak,hogy a felkészültségünk, a tudásunk, az ismereteink devalválódjanak.
Nagyon örülnék, ha országosan létrehoznának egy olyan szakmai tanácsadó testületet,ahová önkéntesen lehetne jelentkezni,többször találkoznánk egymással, dijazás nélkül átadhatnánk tapasztalatainkat, segítenénk a  könyvtárak ügyét, erősíthenénk a nyugdijas könyvtárosok önbecsülését.Mindehhez egy háttérintézmény, pénz és az aktiv könyvtárosok megértése szükségeltetik.  Üdvözlettel: HMagdolna
 
 


 
2010/8/29 <kgizi@levele.hu>
Kedves Judit,

sokadrangú - pontosabban rangnélküli - állampolgár lettél, szokj hozzá. Az aktiv dolgozók tartanak el, légy hálás, alázatos, és ne várj kiváltságokat. Abban a pillanatban, hogy "nyugger" lettél, minden tudásod, tapasztalatod értéktelenné, elavulttá vált. A családod, a barátaid szeretnek és elismernek, de ezen a körön kívül ne várj megértést. És vérnyomásod rendben tartása érdekében ne olvass internetes topikokat, vagy csak úgy, hogy kezdésnél rákeresel, és ha a "nyugger" szó előfordul benne, otthagyod..
Néhány napja a háziorvosom szakorvoshoz küldött. Az kedvesen fogadott, mondta, műtét lenne a kézenfekvő megoldás. Aztán ez a párbeszéd következett:
"Hány éves is ön?"
"Hatvanöt."
"Hát, akkor talán valami egyszerűbb megoldást keresünk."
Félreértés ne legyen, akarja a nyavalya, hogy szabdalják. De ne a korom - ami ugye még talán nem abszurdul magas - döntse el a terápiát.

K. Gizi

-- Eredeti üzenet --
Elküldve: 2010. augusztus 27. 12:56
Tárgy : [KATALIST] Obsit


Kedves Kollégák!
Ha már a nyugdíjazásról folyik párbeszéd, én az azutáni állapotról kérdeznék. Inaktív lettem 34 év megyei könyvtárosi munka után . Az előző közgyűjteményi igazolvánnyal még élveztem a kulturális javakat, de ennek vége. Szeptemberben lejár az OSZK-s, majd a debreceni Egyetemi Könyvtári olvasójegyem is. Járhattam múzeumokba, kiállításokra.
Miért szűnik meg  ez a lehetőség a nyugdíj után, hisz az időnk  több lesz ezután, de a  pénzünk nem. Miért tűnik el az éji homályban a nyugdíjjal az addigi életünk?  Az MKE-és tagság feljogosít-e arra, hogy könyvtárosként használjak más könyvtárakat (ne 3000 - 3000.- Ft beiratkozási díjakért pl.) és kapjam mindazon kedvezményeket, amit az aktív könyvtárosok élvezhetnek?
Tudom, hogy fagyira/sörre átszámítva, elosztva az év napjaival nem sok, de...
És vajh, mi a véleménye a múzeumi és levéltári kollégáknak, akiknek szintén ebbe a helyzetbe kerültek?
Avagy "...így múlik el a világ[kultúra munkásainak] dicsősége? És nem számíthatunk az ismert kollégák lojalitására, mert fiatalodnak az intézmények dolgozói, akiknek nem adhatjuk elő életrajzunkat.
Siró Judit

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist