2010. július 23., péntek

[KATALIST] Fwd: strandkönyvtár


T. Lista, talán nevezhetem így, barátom (és volt főnököm) dr. Hernádi László ("a" Laci) volt kedves és fölhívta figyelmemet: rosszul idéztem. És természetesen: Virág elvtárs nem azt mondta: fátylat rá, hanem azt: spongyát rá!
Igazán megtanulhattam volna már, hogy idézni csak pontosan, szépen... (és dolgozni is), mert úgyis rajtakapják az embert. Különösen Zimányi Magdolna precíz "adatolása" után kínos, hogy én még két szót sem tudok pontosan összerakni. Na, mindegy, most már mit tegyek, lebuktam:(( Vagy - Virág eftással szólva - spongyát rá;)) Jó hideg vizeset...
Üdv : P. L.

---------- Forwarded message ----------
From: László Pintér <alapinter@gmail.com>
Date: 2010/7/23
Subject: strandkönyvtár
To: katalist@listserv.niif.hu


T. Lista, így reggelente, a napi hírek böngészése közben, többször találkozik az ember újdonságként a strandkönyvtárral. Mint pl. most az előbb, ezen a helyen:
http://www.origo.hu/programajanlo/blog/20090723-strandkonyvtar-es-olvasoligetek-egyre-tobb-helyen-nyilik-szabadteri-ingyen.html
(És persze a Katalisten is szóba került, tudom, csak most nincsen erőm előkeresni.)
Lassan negyven éve dolgozom könyvtárban, szinte minden újdonságról eszembe jut valami régi...
1972-1976 között a Szakszervezetek Baranya Megyei Tanácsa Központi Könyvtárában dolgoztam mint politikai munkatárs. (Nem vicc, a kinevezési papíromra ez volt írva:)) 1973-ra emlékszem, amikor először strandkönyvtárat láttam: a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő (valami ilyen neve volt akkortájt) strandkönyvtárát, amely könyvtárat pedig az említett hosszú nevű anyaintézmény működtetett. Nagy volt a tülekedés, amikor a heti könyvtári körjárat Harkány felé vitte a könyvtárosokat, olyankor - különös módon - sok könyvtáros szeretett volna a (na, azért nem lefüggönyzött!) fekete Volga (mert ilyen volt a szolgálati kocsi :)) utasa lenni. Valószínű a strandkönyvtári állományellenőrzések száma is rekordot döntött a hálózaton belül, de - mint Virág elvtárs mondaná - fátylat rá: csak a szépre emlékezzünk. Jó volt Harkányban strandkönyvtárat ellenőrizni... Ja, 1973-ban;))
Ha már szóba került a bonyolult nevű könyvtár volt itt más újdonság is: bizony, a Hírlapolvasó. Amely a szaksz. székházban működött, a Pécsi Nemzeti Színház közvetlen szomszédságában, ahol a Szaksz. Közp. Kvt. is. (És ahol most étterem vagy micsoda van...) Ez a Hírlapolvasó nyilvános volt és arról volt híres, hogy "jártak" ide "nyugati" lapok is. És bárki bemehetett olvasni a Strent, a Spiegelt, a Paris Match-t. Micsoda idők voltak! A régi idők könyvtárai... (Csak az volt a baj, ha valaki figyelmesen nézte a lapot, sokszor hiányoztak belőlük oldalak. Nekem, zöldfülűnek aztán hamarosan elmagyarázták: bizony főeftásak (ill. megbízható fordítóik) megnézik ám a lapot, mielőtt "leér" hozzánk, és az olyan oldalakat, amelyek a kevésbé képzett eftásaknak nem valók, gondosan kiszedik belőlük. Igaz volt-e, nem volt-e igaz, nem tudom, az biztos, magam is sok olyan folyóirat-számot láttam, amelyik már hiányosan érkezett a Hírlapolvasóba... Azért úgy is érdekesek voltak.
Hát bocsánat, hogy a múltban kalandoztam, de - régi idők focija, régi idő strandkönyvtára - hírlapolvasója - jó volt emlékezni ebben az agyforraló hőségben.
Mindenkinek szép hétvégét és kíméletes enyhülést kívánok: P. L.


--
Pintér László
Honlap: http://www.csorbagyozo.hu



--
Pintér László
Honlap: http://www.csorbagyozo.hu