2010. február 22., hétfő

Re: [KATALIST] Fwd: Még egy kis Open Source

T. Lista!

 

Nagy érdeklődéssel olvasom a szabad szoftverekről szóló eszmecseréket. Könyvtáram is használ ilyet, honlapunk egy Drupal-portál, ami nagyon bevált, indulása óta (2008. március) két-háromszorosára nőtt internetes látogatottságunk (a régivel megegyező forgalomszámlálási gyakorlattal! :-). Üzembe állítása, az alapadatokkal való feltöltése nem igényelt két-három hétnél több időt…

 

Ez utóbbi adatot nem véletlenül tartom hangsúlyozandónak. Ha ingyenes, szabad hozzáférésű, a napi könyvtári munkában használandó szoftverekről hallok, mindig eszembe jut egy, nem is akármilyen szervezet által fejlesztett ingyenes szoftver, a MicroISIS, (később winISIS), aminek adatbázisai építésébe – talán nem túlzok – a magyar könyvtárosság munkaórák tízezreit fektette. Egy-két olyan esetről tudok, amikor sikerül az ide bevitt adatokat újrahasznosítani, a kisebb-közepes könyvtárak esetében azonban igazán kíváncsi lennék az adatok mostani hasznosításának lehetőségeiről.

 

Mint ahogy kíváncsi lennék a könyvtári informatika hajnalán oly nagy hévvel épített, általam még X.25-os vonalon csodált BRS-Search adatbázisokba bevitt adatok sorsára is.

 

Úgy gondolom, régi adatbázisaink sorsa sok megfontolásra érdemes szempontot kínálna mostani tervezgetéseinkhez…

 

Üdvözlettel:

 

---

Takáts Béla

könyvtáros

 

 

From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Koroknai Sándor
Sent: Sunday, February 21, 2010 8:43 PM
To: KATALIST@listserv.niif.hu
Subject: [KATALIST] Fwd: Még egy kis Open Source

 

 

Tisztelt Lista!


Talán három vagy négy éve kóstolgatom a könyvtári szabad szoftvereket.