2010. február 22., hétfő

[KATALIST] Fwd: [Muszkon] [IFLA-HUN] kocsmából könyvtár - könyvtárból üzletház ....

Kommentár nélkül. Két hírt továbbítok a műszaki könyvtárosok listájáról a Katalistre.
P. L.

---------- Forwarded message ----------
From: Katalin Haraszti <katalin.haraszti@hdsnet.hu>
Date: 2010/2/21
Subject: [Muszkon] [IFLA-HUN] kocsmából könyvtár - könyvtárból üzletház ....
To: ifla-hun@infoserv.inist.fr


Hír egy kisközösségi összefogás eredményéről:

Pest megyében 1990-ben még 127 szakszervezeti könyvtár működött, 1996-ra 17 maradt talpon - ez volt a privatizáció hatása erre a könyvtártípusra (a vállalati szakkönyvtárak hasonló sorsát most ne említsük).
Miszoriné Molnár Márta hajdan a Csepel Autógyár szakszervezeti könyvtárában kezdte pályáját, majd diplomát szerezve annak vezetője lett. A gyár dolgozói mellett a jól felszerelt könyvtárat a környékbeli településekről is sokat látogatták.
1996 őszéig működhettek, ők akkor kapták kézhez az "elbocsátó szép üzenetet". A könyvtárnak is fedelet adó művelődési központot eladták, hogy majd játékteremként üzemeltessék. A könyvtár dolgozóit megfenyegették, hogy kitiltják őket az éületből.
A könyvtár vezetője - őt idézem - először összeomlott. Néhány nap múlva kerékpárra pattant, és felkereste a környező települések önkormányzatait:
segítséget kért, fogadnák be a könyvtárat. Egyedül Szigethalomtól kapott támogatást, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy sok jóakaratú és tettrekész emberrel  új fordulatot indítson el.
A kért és megkapott épület korábban minden volt már: vasbolt, hentesüzlet, sőt kocsma is. Lerobbant állapotban találták: villanyáram sem volt már benne. Márta és ezermester férje, a többi könyvtáros és az önkéntes segítők hatalmas munkát végeztek, mire átköltöztették a könyvtárat.  A szigethalmi  önkormányzat 3 és fél millió forinttal segítetta a felújítást,  és így  is sok helyi mesterember dolgozott fizetség nélkül, mire a víz-villany-fűtésszerelés, a tetőjavítás és a festés  elkészült.

Miszori Sándor, Márta férje és a gyártelepi szakiskola tanulói szerelték szét és rakták össze a hatalmas polcrendszert, amely a közel  44 ezres  állomány elhelyezésére szolgál.
1997 márciusában tartották az avatóünnepséget: addig a könyvtárosoknak és segítőiknek magánélete nem volt, szombaton és vasárnap is kemény fizikai munkát végeztek.
Azóta központi helye lett a városkának a könyvtár. Nagy a forgalmuk, 60 ezresre nőtt az állományuk, számos rendezvénynek ők adnak teret. Kinőtték az alapépületet. Márta és kollektívája a 2003-as "Jövőház" pályázaton  annyit nyert, hogy megvehették a téglákat az épület kibővítéséhez. És újra  melléjük álltak ... az önkormányzat, a helyi mesterek és sok-sok olvasójuk. Márta alig tudja összeszámolni, hogy hányan dolgoztak-segítettek ingyen vagy minimális fizetéségét. S az új szárny már szerkezetkész.

Utóirat: a Csepel Autógyár privatizált művelődési központja azóta többször cserélt gazdát. Volt játékterem, éjszakai szórakozóhely, kínai piac. Kertjének fáit kivágták, a színháztermet tönkretették, a bejáratot díszítő Kovács Margit-kerámiákat elárverezték.

Forrás: Nők Lapja, 2010. január 6.
Szerző: V. Kulcsár Ildikó


Hír egy megyei könyvtár elsorvasztásról:Üzlethelyiségekként és irodákként hasznosítják a jövőben a Balassi Bálint Megyei Könyvtár földszinti helyiségeit. Hétszázhúsz négyzetméterrel szűkül Salgótarjánban a Nógrád megyei könyvtár, mert nincs pénz a fűtésére, világítására.  (...)

A nógrádi kulturális intézmények helyzetét jellemzi, hogy a megyei levéltárban újabb másfél milliót kell a dologi kiadásokból lefaragniuk, ezért ott is viszszavették a fűtést. A folyosókon és a raktári helyiségekben hideg van, s elveszett két nyolcórás, egy hatórás és egy négyórás státuszuk is. A megyei múzeumi szervezetnél pedig már akkor megkezdték a hiányfaragást, amikor három hétre bezártak, mert a legolcsóbb tényleg az, ha ki sem nyit egy intézmény.

Forrás: Népszabadság| 2010. február 16
Szerző:Tarnóczi László
_______________________________________________
Muszkon mailing list
Muszkon@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/muszkon