2024. október 11., péntek

[KATALIST] A Mezőgazdasági Könyvtár október 15-i és 17-i programjai

Szeretettel várjuk az érdeklődőket az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár október 15-i és 17-i programjaira.

Október 15-én (kedd) 11 órától hónap könyve könyvtárunkban:
Seres István: Karikással a szabadságért. Rózsa Sándor és betyárserege 1848-ban.
A kötetet bemutatja Zubor Ferenc főkönyvtáros

"a' hol legveszedelmesebb vala, ott volt a csapat."

„Rózsa Sándor, ki azelőtt az alföld leghíresebb betyárja, szegény legénye volt, s kit évek lefolyása alatt a legnagyobb erőmegfeszítés daczára is nem sikerült kézre keríteni; most Szeged városától bűnbocsánatot kapván, egy század lovas betyárral az alvidéki táborban vitézkedik. A puszták ezen dicső fiát, ki most a haza szabadságáért oroszlány módjára harczol, zsiványnak keresztelé a bitang előítélet."
(Nemzetőr, 1848 november)

Rózsa Sándor (1813–1878) alföldi betyárvezért 1848. október 13-án Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke amnesztiában részesítette. Rózsa Sándor bocsánatot nyerve korábbi vétkeire, 150 felfegyverezett kemény pusztai lovasával szabadcsapatot alakított és csatlakozott a szabadságharchoz. Seres István történész könyvéből nemcsak arra kapunk választ, hogyan részesült a húszesztendős korától köztörvényes bűncselekményektől sem visszarettenő betyárvezér kegyelemben, a becsület szavát adva (és állva) hogyan szervezte meg a betyársereget, valamint a „Rózsa-lovasok", hogyan teljesítettek katonai szolgálatot a Délvidéken. Megtudhatjuk egyebek mellett azt is, milyen korabeli sajtóvisszhangja volt a bő gatyában, pörge kalapban, pisztollyal, fokossal és karikással felfegyverezett „Rózsa-lovasok" szerbek felett aratott győzelmeinek.

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár (1012 Budapest Attila út 93.) olvasóterem

Október 17-én (csütörtök) 18 órától Czeiner Katalin és Sáfrány József élménybeszámolója hangzik el:
Livingstone nyomában 2024-ben, 2. rész: Dél-Afrika és Zimbabwe
"Angolai kéthetes utunk után, ahol kísérők segítették a biztonságot, egy merészebb utazás vette kezdetét. Johannesburgból kiindulva elindultunk egy nagy körútra. Nem volt konkrét tervünk, de azt tudtunk, hogy minimum hat hétig úton leszünk bérelt autónkkal, ami egyben lakóhelyünkként is szolgált, és célunk, hogy Zimbabwét, Mozambikot, Zambiát és Botswanát bejárva minél többször Livingstone egykori útját keresztezhessük. A végül 45 napos utazás első szakaszáról mesélünk." (Czeiner Katalin, Sáfrány József)

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik-terem (Budapest I. ker., Attila út 93.)