2024. október 11., péntek

[KATALIST] Könyvtárszakmai előadások - „Közgyűjtemények újragondolása a 21. században a digitális fejlődés tükrében” konferencia 2024. október 14–15., Budapest

Tisztelt Kollégák!

 

Az alábbi szakmai konferencia vonatkozásában az alábbi fontos aspektusokra szeretném felhívni szíves figyelmüket.

 

A szakmai rendezvény könyvtárszakmai szempontból kiemelt előadásai és szakértői:

 

·       The role and opportunity of artificial intelligence in libraries from an international   perspective and the new AI Act

Jessica Jacobs, EBLIDA - Executive Committee Member; Director of Flemish Association for Libraries, Archives and Documentation Centres

·       Trends, challenges and libraries in the 21st century-the Trend Report 2024

Stephen Wyber, IFLA - External Affairs Director

·       The Artificially Intelligent Librarian: threat or chance?

Dr. Gyula Kalcsó, web archiving team leader, digital humanities expert – Hungarian National Museum Public Collection Centre National Széchényi Library Digital Humanities Centre

·       Skills and competences in the review of the 21st century trends with reference to new technologies and trends – "To be, or to disappear, that is a question"

Dariusz Paradowski - National Library of Poland Chief of IT Systems Lab,

Head of IFLA PAC Center, Poland

·       Libraries "building bridges" and The Open Method Coordination (OMC) working group

Klaas Gommers - VOB/NL and Chair of the OMC group on libraries under the current EU Work Plan for Culture

·       Open up hidden knowledge – EODOPEN, a Creative Europe project for the users' needs

Dr. Rita Radó, Hungarian National Museum Public Collection Centre   National Széchényi Library Research and Special Collections Division – Head of Research Management Department

·       "Adapting Public Collections and Libraries Through 21st Century Strategies and Solutions: Adapt, Manage or Perish"

Ertuğrul Çimen - MEF University - Library Director, IFLA - Chair Europe Regional Division Committee

 

Tekintettel a fentiekre előadásokat hallhatnak a résztvevők az IFLA legújabb TREND jelentéséről; az Európai Unió új mesterséges intelligencia jogszabályáról az EBLIDA részéről; a digitalizálás, az állományvédelem, a mesterséges intelligencia új kihívásairól, lehetőségeiről és a könyvtárakat érintő aktuális trendekről.

 

A programunk nyelve angol, azonban szinkrontolmácsolást biztosítunk. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

https://docs.google.com/forms/d/1xm8GNFP3wMF56Sq5XBYpIdiSR7Ehlr6XXjWL3gpPl5k/

 

Örömmel várjuk Önöket Budapesten, és reméljük, hogy találkozunk a rendezvényen!

 

Köszönettel és üdvözlettel a szervező stáb nevében,

 

Gerencsér Judit 

 

 

Gerencsér Judit

általános főigazgató-helyettes

Országos Széchényi Könyvtár

E-mail: gerencser.judit@oszk.hu

Telefon: + 36 1 487-8663

Mobil: + 36 20 5856550

 

 

 

 


Feladó: Gerencsér Judit <gerencser.judit@oszk.hu>
Elküldve: 2024. október 8., kedd 9:53
Címzett: katalist@listserv.niif.hu <katalist@listserv.niif.hu>
Másolatot kap: Tvergyák Klaudia Klára <tvergyak.klaudia@hnm.hu>
Tárgy: „Közgyűjtemények újragondolása a 21. században a digitális fejlődés tükrében" konferencia 2024. október 14–15., Budapest

 

Tisztelt Kollégák!

 

Sok szeretettel és tisztelettel hívjuk Önöket a "ReAImagining Public Collections in the 21st Century in Light of Digital Development" című konferenciára 2024. október 14-15-én!

 

Az esemény Magyarország Európai Uniós Tanácsi Elnöksége égisze alatt kerül megrendezésre, és három kiemelt helyszínen, három rangos magyar kulturális intézmény szervezésében valósul meg: a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) közreműködésével.

 

A konferencia a közgyűjtemények előtt álló sokrétű digitális kihívásokra összpontosít, és nemzetközi együttműködési platformot biztosít a tudásmegosztás és párbeszéd céljából múzeumi szakemberek, könyvtárosok, levéltárosok, döntéshozók és egyéb érintettek számára. Célja, hogy bemutassa a digitalizáció, a digitalizálás, a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia legfrissebb kérdéseit és lehetőségeit a kulturális szektorban. A konferencia foglalkozik továbbá a kapcsolódó szakpolitikai irányvonalakkal, trendekkel és stratégiákkal, továbbá jó gyakorlatokat ismertet a digitalizáció, az új kompetenciák és készségek, a technológiai kihívások, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának területeiről.

 

A kétnapos rendezvény (október 14–15.) három különböző helyszínen zajlik majd, melyek mindegyike az adott kulturális örökségi területek sajátos kihívásaihoz igazodik: a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

Az előadók különböző neves európai intézmények és szervezetek képviselői lesznek, köztük az IFLA, az EBLIDA, az AVICOM, az E-RIHS, az OMC könyvtári Munkacsoport, valamint a DG EAC szakértői. Az MNL által a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezett szekció kizárólag meghívásos alapon történik, míg az MNM és az OSZK által szervezett szekciók a nagyközönség számára is nyitottak. 

 

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne kérem, forduljon bizalommal hozzánk.

 

A program nyelve angol, azonban szinkrontolmácsolást biztosítunk. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

https://docs.google.com/forms/d/1xm8GNFP3wMF56Sq5XBYpIdiSR7Ehlr6XXjWL3gpPl5k/

 

Örömmel várjuk Önöket Budapesten, és reméljük, hogy találkozunk a rendezvényen!

 

Köszönettel és üdvözlettel a szervező stáb nevében,

 

Gerencsér Judit 

 

Gerencsér Judit

általános főigazgató-helyettes

Országos Széchényi Könyvtár

E-mail: gerencser.judit@oszk.hu

Telefon: + 36 1 487-8663

Mobil: + 36 20 5856550