2024. február 12., hétfő

[KATALIST] folytatódik a Gulyás Pál-féle "Magyar írók élete és munkái" lexikon kiadása

Kedves Kollégák!

Örvendetes hír, hogy a (Szinnyei-lexikon folytatásának indult) Gulyás Pál-féle „Magyar írók élete és munkái" (melynek utolsó kötete 2002-ben jelent meg, az Ö betűvel bezárólag) közreadása 2024-től új erőre kap. Tudtommal egyelőre nincs róla híradás az interneten. És tán szaklapokban, ill. könyvtárosi-bibliográfusi-helytörténészi-levéltárosi stb. fórumokon is érdemes lenne megemlékezni róla, lévén a Gulyás-féle alapkoncepció szerint "író az, aki írásban publikál" szellemében a bölcsészettudományokon túl úgyszint érdeklődésre tarthat számot.
Viczián János (1940-2013) vette magára annak idején a grandiózus feladatot, hogy az 1939-1944 között a D betű végéig jutott vállalkozást véghez vigye (értsd: 80 éves adósságtörlesztés vette kezdetét 2024-ben). 1990-2002 között az E-Ö betűtartományt szerkesztette készre. A kiadás ilyen-olyan, de leginkább anyagi okok miatt elakadt – János még több mint 10 évig élt, többször jártam nála, és már akkor tudtam, hogy vállalását befejezte. Fontos momentum, hogy ennek részeként (elvileg) Gulyás Pál halálának évéig, 1963-ig vezette az életrajzokat.
Halála után a fiával beszéltem, aki leszögezte: előbb-utóbb meg fog jelenni, ámde ennek az utóbbi 10 évben semmi nyomát nem lehetett föllelni - így félő volt, hogy a sokak által hiányolt, fölbecsülhetetlen értékű alapmű örökre elenyész. Az anyag mindezideig Viczián János számítógépében pihent. És most, halála után több mint 10 évvel fia, Viczián Botond mérnök családi/magánkiadásban jelenteti meg, szerény 180 példányban, ugyanolyan kéthasábos tördeléssel (a 20. kötet ára 7000 Ft). Mondhatni akárcsak annak idején maga Gulyás Pál (1881-1963)… Úgyhogy érdemes lesz reá minél elébb lecsapni! És persze reménykedünk: előbb-utóbb teljes lesz a lexikon (A Gulyás-Lexikon!).
V. J. a Gulyásénál sokkal nagyobb adattömeget mozgatott és szűrt le, így aztán - és szerencsénkre - a P betűtől kezdve "aránytalanul hízottas" lesz a lexikonszócikkek terjedelme. A 20. kötet 978 hasábja "csupán" a "P-Patyi" betűtartományt öleli föl: tehát ez a Gulyás-kötet a P betűnek csupán harmadát-negyedét tartalmazza. (Ezzel szemben a korábbi Gulyások esetében előfordult, hogy egy kötetbe több betű szócikk-mennyisége "szorult", de az olyan terjedelmes névtartomány, mint a K-val keződő is másfél kötetben elfért.)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C3%ADr%C3%B3k_%C3%A9lete_%C3%A9s_munk%C3%A1i_%E2%80%93_%C3%BAj_sorozat_(Guly%C3%A1s)
Továbbiak ügyében lásd még https://gulyaslexikon.hu – fontos és megkerülhetetlen munka, minden könyvtáros-irodalomtörténész-bibliográfus-bölcsész, vagy tágabban értelmezve: a magyar írott szövegvilág szerzői iránt érdeklődő haszonnal forgathatja! A mielőbbi folytatásban bízva, lelkendező üdvözlettel: Thuróczy Gergely (tud. munkatárs, Petőfi Irodalmi Múzeum)
_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist