2015. március 11., szerda

Re: [KATALIST] Könyvtári statisztika - távhasználat

Kismillió külső forrásból beágyazott tartalom jelenhet meg egy könyvtári portálon csupán egyszerű példákat említve: a google alapú rendezvény naptártól a beágyazott térképen át ami a könyvtárba való eljutást segíti a beágyazott videóig bezárólag, melyek bizony integráns részei a könyvtári szolgáltatásnak. Amennyiben nem vagyunk képesek, illetve ami még súlyosabb, hogy nem is akarjuk ezeket statisztikailag mérni, rejtetten ez azt jelenti, hogy tagadjuk mindezek létjogosultságát,  ami a mai digitális könyvtári szolgáltatási környezetben szerintem egyszerűen abszurdum! Bizony ezeket is bele kell számítani a könyvtárhasználatba, amennyiben rendelkezésünkre áll a megfelelő módszertani háttér e beágyazott tartalmak statisztikai követésére. Jóval nehezebb feladat, mint a régi statikus web világában, de nem ragadhatunk meg egy adott fejlődési szinten...
Üdvözlettel
Németh Márton 

2015-03-11 14:09 GMT+01:00 Koroknai Sándor <koroknaisandor@gmail.com>:

A másodikra: nem.

A statisztika a könyvtár használatát méri ezen a helyen, a távhasználatát. A Youtube-on (és egyéb képoldalakon) található videók, audiók megtekintése, meghallgatása nem jelenti a könyvtár használatát.


Akkor sem ha az a videó saját előállítású tartalom? Teszem azt pl. egy rendezvény, egy könyvtári szolgáltatásokat bemutató film, amely beágyazva megtekinthető a honlapon is, de önmagában is elérhető a youtube-on. 

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist