2022. április 21., csütörtök

[KATALIST] Könyvcím kerestetik

Kedves Kollégák!

Egy olvasónk keres egy könyvet, amit jómagam is olvastam, de a címére én sem emlékszem. Tudományos kalandregénynek mondanám.
Történet: egy olyan szert fejlesztenek ki marhaagyból, amit ha az ember bevesz, akkor arról álmodik, amire nagyon gondol. A könyv eleje három tesztalany 
álmával indul. Egy egyetemista srác, aki "titkosügynök", az írásbeli vizsga alatt legyőzi a rájuk törő terroristákat; egy motoros lány megnyer egy motorversenyt; egy idős férfi egy jachton szeretkezik egy bombázóval. A szer neve "Mézes álom" lesz .
Később kiderül, hogy az álmuk hatására valós életben is vakmerőbbek lettek: a fiú beleköt egy utcai bandába, ami halálra késeli. A lány meghal motorbalesetben, amikor vakmerően manőverezett. 
A szer feltalálója is beveszi és arra gondol, hogy milyen jövője lesz a forradalmian új szernek. A könyv második fele itt vált apokaliptikus rémálommá. Az álom (és a könyv) végén a feltaláló és egy apa, akinek a fia szintén vett be ebből a szerből és utána meghalt, elindul, hogy leállítsa a tömeggyártást.

Előre is köszönöm a segítséget.
Hulyák György könyvtáros