2021. november 26., péntek

[KATALIST] Gyorsjelentés a „404 Not Found – Ki őrzi meg az Internetet” videokonferencia második napjáról

Kedves Kollégák!

 

Az Országos Széchényi Könyvtár ötödik alkalommal rendezte meg a „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?" című konferenciáját. A második nap előadásainak rövid összefoglalóját továbbítom.

 

Moldován István nyitó előadásában rövid áttekintést nyújtott a digitális megőrzés problémaköréről, az elmúlt öt év távlatából vizsgálva a digitális világ jelentette kihívásokat, a born digital és a digitalizált dokumentumok megőrzése körüli problémákat (a tartalmak sokfélesége, rövid élettartama, formátumok elavulása), a megoldásra váró lehetséges feladatokat, valamint a múlt év eredményeit.

 

Drótos László előadásában az OSZK Webarchívumának újdonságairól számolt be.

A webarchívum publikus és nem nyilvános része is jelentősen bővült. A megyék és a főváros tekintetében folyamatban van a regionális virtuális gyűjtemények kialakítása. Folyamatosan bővül az e-periodika weboldalak archiválása, és zajlik az állami intézmények, szervezetek web2-es tartalmainak mentése. Technológiai fejlesztésekről is beszámolt: új aratószervert állítottak munkába, teljes szövegű kereső készült a zárt gyűjteményhez, valamint számos ígéretes szoftvert teszteltek a kollégák (például ArchiveBox, ArchiveWeb.page, Browsertrix).

 

Visky Ákos László az OSZK részéről az együttműködés lehetőségeit, az intézmények között az összetett webarchiválási feladatok kivitelezésében kialakult munkamegosztást mutatta be. A partnerkönyvtárak számos részfeladat elvégzésébe bekapcsolódhatnak: például virtuális gyűjtemények kialakítása és működtetése, metaadatolás, a helyi illetőségű webhelyek esetében a nyilvános engedélyeztetés, nem hardverigényes archiválási feladatok, saját webes tartalmaik archiválásbarát kialakítása. Az OSZK szakmai rendezvényeken ismeretátadással is ösztönzi a lehetséges partnerek bekapcsolódását a tevékenységbe.

 

Németh Márton, az OSZK munkatársa a Warcnet projekt keretében folyó, webarchívumokra irányuló kutatásokat mutatta be. A Warcnet-hálózatban kutatók, könyvtárosok és levéltárosok dolgoznak egy platformon, amelyet a Dán Kutatási Tanács finanszíroz. Összehasonlító kutatásokat folytatnak: adott eseményekhez kötődő nemzetközi gyűjteményeket vizsgálnak, nemzeti gyűjtéseket hasonlítanak össze. 2021 novemberében szakmai konferenciát tartottak, és 2023-ban könyvet kívánnak kiadni eddigi tevékenységükről.

 

Ilácsa Szabina metaadat-szakértő, az OSZK munkatársa RDA-alkalmazásprofil a webarchívum tartalmai számára című előadásában az alapfogalmak tisztázása (alkalmazásprofil, RDA-alkalmazásprofil) után felvázolta a módszert, amelynek segítségével kidolgoznak az archivált webtartalmakhoz egy RDA-alkalmazásprofilt.

 

Indig Balázs, az ELTE tudományos munkatársa előadásában a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium feladatát, a magyar nyelvű hírportálok archiválása során tapasztalt nehézségeket és megoldási lehetőségeket mutatta be. Az intézmény elsődleges célja a szabványos, filológiai minőségű kimenet megteremtése, amely bármilyen jellegű kutatáshoz és oktatáshoz felhasználható.

 

Kalcsó Gyula digitális bölcsész, a PIM Digitális Bölcsészeti Központ munkatársa az e-mailek hosszú távú megőrzésének témakörét járta körül. Előadásából megismerhettük az e-mailek digitális megőrzését elősegítő szabványokat, a felhasználás módjait és a folyamat során felmerült problémákat is. Az előadás második felében röviden felvázolta az OAIS referenciamodell alapjait és használatát, valamint a digitális megőrzés csomagtípusait.

 

Az utolsó előadást Perger Ádám rendszergazda tartotta A Berzsenyi Dániel Könyvtár első lépései a webaratás útján címmel. Lehetőségünk volt gyakorlati megközelítésből látni a webarchiválás során tapasztalt hibajelenségeket, azok okait és javítását, az együttműködés sikerét.

 

Az második nap gyorsjelentését Hamvai-Kovács Gábor, László Kata és Opálka Tamara készítette, Bubonyicz Andrea szerkesztette.

 

Üdvözlettel:

 

Kecskeméti Gergely

 

főosztályvezető

Információ- és Tartalomszolgáltatási Főosztály

Országos Széchényi Könyvtár

E-mail: kecskemeti.gergely@oszk.hu

Mobil: +36306229802