2021. november 25., csütörtök

[KATALIST] Gyorsjelentés a „404 Not Found – Ki őrzi meg az Internetet” videokonferencia első napjáról

Kedves Kollégák!

 

Az Országos Széchényi Könyvtár ötödik alkalommal rendezte meg a „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?" című konferenciáját. Az esemény első napján a környező országok webarchiválás terén elért eredményeit ismerhettük meg. A tanácskozás angol nyelven folyt.

 

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója köszöntőjében bemutatta a webarchiválást érintő fejlesztéseket: a Webarchiválási Osztály létrehozását, a webarchiválási stratégia megalkotását, a jogszabályi keretek lefektetését. Kiemelte, hogy a nemzeti könyvtár tevékenységét a nemzetközi konzorciummal (International Internet Preservation Consortium – IIPC) együttműködésben végzi.

 

Dr. Latorcai Csaba (közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma) megnyitóbeszédében kitért a Covid19-járvány hatásaira, az online jelenlét jelentőségének növekedésére (pl. távoktatás). Ezek a változások a webarchiválás területét is érintik. Előttünk álló feladatok: a webarchívum bővítése más közgyűjteményekkel együttműködve, a széleskörű hozzáférés biztosítása és a közösségi média archiválása.

 

A Cseh Nemzeti Könyvtár Webarchívumát Marie Haškovcová osztályvezető és Zdenko Vozár igazgató mutatta be. A projekt 2000-ben indult és 2005 óta aratják rendszeresen a webtartalmakat. Az aratás fő irányvonalai: teljeskörű (.cz domainnevek); válogatott történeti, tudományos és kulturális tartalmak és tematikus archiválás. Tevékenységük jogi hátterét a cseh szerzői jogi törvény biztosítja. A munka során saját fejlesztésű, nyílt forráskódú seeder szoftware-t használnak.

 

Peter Hausleitner, a pozsonyi Egyetemi Könyvtár munkatársa a szlovák webarchiválási projektekről számolt be, amelyek közül az első 2005/2006 fordulóján zajlott (Web Cultural Heritage). Időközben megtörtént a jogszabályi környezet megteremtése és kialakult a webaratás koncepciója. Több sikeres aratást történt konkrét keretek között. Jelenleg dokumentumsorozatok és monográfiák érhetők el a Digital Resources Archive-ban. Jövőbeli feladatok a multimédiás tartalmak és a közösségi média archiválása, szakemberek bevonása és a munkakapcsolatok erősítése a V4 országaival.

 

Michaela Mayr osztályvezető előadásában az Osztrák Nemzeti Könyvtár webarchiválás során szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Megtudhattunk néhány érdekes, pl. statisztikai információt a könyvtárról, kiemelte: Ausztriában egy fontos kulturális intézmény végzi a webaratást, aminek jogi kereteit a 2009-ben elfogadott médiatörvény garantálja. Hangsúlyozta az elvégzett munka hasznosulásának fontosságát, a láthatóvá és elérhetővé tételt a nagyközönség számára, a webaratás beépítését a hagyományos könyvtári folyamatok közé, a könyvtári dolgozók képzését és a webkurátorok alkalmazását.

 

A horvát webarchiválás két szakértője Karolina Holub és Inge Rudomino előadásában kitért a kezdetekre, az online publikációk megőrzésére (1990-es évek). 2004 szeptemberében jött létre az első olyan archivált állomány, amely megfelel a webarchiválás mai fogalmának. A munkafolyamat lépései az identifikálás, a kiválasztás, a katalogizálás, az archiválás és a hozzáférhetővé tétel. Legújabb projektjük a helytörténetre koncentrál, ennek érdekében 2021 tavaszán együttműködést indítottak több gyűjteménnyel. Tervezik az együttműködés szorosabbra fűzését több könyvtárral, kutatóval és a közösségi média (Twitter) archiválását.

 

Janko Klasinc a Szlovén Nemzeti Könyvtár webarchiválási tevékenységét mutatta be. A munka 2002-ben kezdődött és 2006 óta a kötelespéldány-törvény biztosítja számukra a törvényi kereteket. 2008-ban elindult a 12 tartalomkategóriát érintő rendszeres aratás. 2014 óta évente két alkalommal aratják a „.si" nemzeti domain webtartalmait. Nyílt forráskódú szoftvereket használnak (az aratáshoz Heritrix 3.4 szoftvert, a tartalmak kezeléséhez Web Curator Tool-t). Jövőbeli terveik: az archivált tartalmak katalogizálása, a közösségi média-, illetve a streamelhető videó- és audiótartalmak hosszútávú megőrzése.

 

Az OSZK részéről Drótos László áttekintette a fontos állomásokat: 2017-ben létrejött az OSZK Webarchívum, 2020–2021-ben megvalósult a jogi keretrendszer kialakítása, 2020 óta működik a Webarchiválási Osztály. Fontos eredmény a Rákóczi-archívum létrejötte. A webarchiválás során nyílt forráskódú szoftvereket használnak, a metaadatolás az OCLC Web Archiving Metadata Working Group irányelvein alapul. Drótos László is tematizálta az együttműködés fontosságát, ami könyvtárakkal, tanszékekkel, a Digitális Bölcsészeti Központtal (PIM) karöltve valósul meg.

 

Az első nap eseményeit kerekasztal-beszélgetés zárta az együttműködés lehetőségeiről.

 

Az első nap gyorsjelentését Kőrösi Csilla és Miksó Péter készítette, Bubonyicz Andrea szerkesztette.

 

Üdvözlettel:

 

Kecskeméti Gergely

 

főosztályvezető

Információ- és Tartalomszolgáltatási Főosztály

Országos Széchényi Könyvtár

E-mail: kecskemeti.gergely@oszk.hu

Mobil: +36306229802