2018. december 18., kedd

[KATALIST] Elsevier tájékoztatás

Kedves Kollégák!

Az EISZ 2018 márciusában kezdte meg az egyeztetést az Elsevierrel a 2019-re vonatkozó előfizetéseiről. A magyar tárgyalóbizottságban részt vállaltak a Magyar Tudományos Akadémia, az EISZ Programtanács, a Magyar Rektori Konferencia, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az egyetemi kancellárok magas rangú képviselői. A magyar bizottság célja  a nemzetközi törekvésekkel összhangban , hogy a hozzáférés mellett a nyílt hozzáférésű publikálást is teljesen lefedje az éves szinten mintegy másfél milliárd forint értékű szerződés. 

Mivel a hónapok óta zajló tárgyalási folyamat nem vezetett eredményre, és a jelenlegi ScienceDirect, Scopus és SciVal szerződésünk 2018. december 31-én lejár, így az adatbázisok elérésében problémák léphetnek fel 2019. január 1-től. Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmüket az alábbi összeállításra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html

A tárgyalási folyamatról, a felek álláspontjáról, és a kialakult helyzetről a Kérdések és válaszok az Elsevier tárgyalásokról című cikkünkben gyűjtöttünk össze információkat.

További kérdések esetén az EISZ Titkárság munkatársai készséggel állnak a kutatói közösség és a könyvtáros szakemberek rendelkezésére.

Üdvözlettel,

EISZ Titkárság
MTA Könyvtár és Információs Központ
1051 Budapest, Arany János u. 1.
Tel.: +36-1-4116-277, +36-1-4116-325