2018. november 5., hétfő

[KATALIST] Válasz: Re: Könyvtárosnak lenni...

Én még az "értékteremtést" is ideírnám, hiszen mostanában nem érdemtelenül felkapott közösségfejlesztési célok ugyanúgy ide tartoznak, mint az egyes tevékenységeinkhez hozzáadott érték, pl. a digitalizálás technológiai ihletettségű kifejezés sok esetben lényegében digitális kiadói tevékenységet takar, még akkor is, ha szerények vagyunk ezt felismerni, beismerni. 

Másfelől Laci igen rokonszenvesen az "érték" köré építi a definícióját, ami általános értelemben mindenki által elfogadható, hiszen mindenki számára létezik valamiféle érték-fogalom, érték-leltár, tehát üdvrivalgással fogadható a téma felemelő megragadása, közben pedig ezek az értékek meglehetősen sokfélék és ellentmondásosak lehetnek, ám a tisztázatlanság diszkrét homálya elfedi ezt.

Például: van, akinek az érték az, hogy mini-nemzeti könyvtára legyen, amiből élete árán sem selejtez, másnak az az érték, hogy segítséget nyújtott, másnak az, hogy valamiféle fejlődéshez adott támogatást, a harmadiknak a gyermekek csillogó szeme, a negyediknek a könyvtáros etikai kódex csodálatosan letisztult értéktára, stb.

Szóval, alighanem érdemes lenne definíciós kísérlet helyett/mellett a szakmai értékek körét és tulajdonságait tisztázni.

Üdv.:
HSD

---
dr. Horváth Sándor Domonkos
igazgató
Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér
9023 Győr, Herman O. u. 22.
+ 36 70 426 9504

Erre 2018. 11. 05. 9:24:55, Nagypál László <lnagypal@hotmail.hu> írta:

"Könyvtárosnak lenni ..." (manapság eléggé) önzetlen értékkeresés, értékőrzés, értékközvetítés ... A tudomány és az emberi kultúra tartós értékeit hosszabb távon nem feltétlenül a pillanatnyi piaci kereslet határozza meg, hanem inkább a tudományok művelőinek konszenzusa, továbbá szaktudás, műveltség, alapos gondolkodás, humánum stb.


Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Mikulás Gábor <mikulasg@gmconsulting.hu>
Elküldve: 2018. november 2., péntek 9:49
Címzett: Katalist
Tárgy: [KATALIST] Könyvtárosnak lenni...
 
Könyvtárosnak lenni... - Te hogyan egészítenéd ki ezt a gondolatot a foglalkoztatás szektora szerint nézve:

• Jobb a kiszámíthatóbb közalkalmazotti lét
• Jobb a piaci világban, ahol a teljesítmény inkább számít
• Közalkalmazottként is kiszámíthatatlan már minden

Itt válaszolhatsz: www.kithirlevel.hu

Mikulás Gábor