2018. november 12., hétfő

[KATALIST] Mezőgazdaság a 19. században - olvasókör

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt következő olvasóköri találkozójára,
Pál János
Mezőgazdaság a 19. században,
avagy mennyiben változott 166 év alatt egy átfogó mezőgazdasági szakkönyv
című előadására.

Bemutatott könyv:
Pabst Henrik Vilmos: A mezőgazdaság tankönyve. 1852. 228 p.

Pabst Henrik Vilmos a 19. század derekán jelentette meg a korabeli mezőgazdaság szakmai ismereteit összegző művét, melyet magyarra is lefordítottak. A Magyaróvári Császári és Királyi Gazdasági Felsőbb Tanintézetének igazgatójaként működő szakíró munkája átfogó képet kívánt adni a növénytermesztés és az állattenyésztés különféle szegmenseiről. Az előadás során nem kizárólag a szerző saját korának szakmai ismereteibe nyerhetünk betekintést. Választ kaphatunk egyebek mellett arra is, hogy az egyes fejezetek terjedelme és felépítése mennyiben tér el napjaink átfogó szakkönyveitől.

Időpont: 2018. november 14., szerda 16 óra
Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár
Budapest I. ker., Attila út 93.

A Mezőgazdasági Könyvtár olvasóköreinek keretében egy-egy – a legtöbb esetben valódi ritkaságnak számító – agrártörténeti szakkönyv kerül bemutatásra. A kötetek ismertetésén keresztül megismerkedhetünk a magyar agrárium korabeli kiválóságaival, szakterületük saját korukra jellemző ismeretanyagával. Az olvasókörök keretében bemutatott könyveket kollégáink idén is a Magyar Tudós Tárlat programsorozat részeként terítékre kerülő évfordulós agrárszakemberek munkáiból válogatták.

További olvasóköri előadások:
December 5.- Eötvös Péter Mátyás: Tanfolyam – fénysebességgel.


Vincze Petronella  titkár, raktár és reprográfiai csoportvezető    Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár  Mezőgazdasági Könyvtár  VárMező Galéria  1012 Budapest Attila út 93.  Tel.: +36/1/4894920 

Mentes a vírusoktól. www.avg.com