2018. október 11., csütörtök

[KATALIST] Meghívó - USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum az EISZ-ben - 2018. október 29. (hétfő) - MTA KIK

Kedves Kollégák!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2018. október 29-én (hétfőn) 15:00 és 17:00 óra között az Akadémiai Könyvtárban megrendezésre kerülő, az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumát bemutató rendezvényre.

Az Akadémiai Könyvtárban működő EISZ Nemzeti Program 40 hazai és határon túli közintézmény számára megvásárolta az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumához való hozzáférés jogát a ProQuest tudományos tartalomszolgáltató cégtől.

Az egyedülálló Vizuális Történelmi Archívum adatbázis több mint 54 000 videó-interjút tartalmaz, melyeket a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai, az örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1 335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz, amik a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is.

Legyenek szívesek részvételi szándékukat az alábbi linken jelezni:

http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/rendezvenyek/49-soa-vizualis-tortenelmi-archivum-az-eisz-ben/regisztracio.html

Üdvözlettel,
Beke Bálint

Beke Bálint
Projektkoordinátor
EISZ Titkárság www.eisz.mtak.hu
MTA Könyvtár és Információs Központ
Tel.: +36-1-4116-348; +36-70-504-2830
E-mail: beke.balint@konyvtar.mta.hu
Budapest 1051 Arany János u. 1.