2018. október 8., hétfő

[KATALIST] KI - „Born digital” és a könyvtárak - K2 továbbképzési sorozat - meghívó

Kedves Kollégák!

Holnap délig tudnak még jelentkezni a következő K2-es műhelynapra! Bővebb információk:

A Könyvtári Intézet 2018. október 10-én 10.00 órától a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat keretében szakmai műhelynapot szervez „Born digital" és a könyvtárak címmel, az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében.

Miközben nagy energiákat fektetünk az analóg tartalmak digitális elérhetőségének megteremtésébe, nem szabad megfeledkeznünk az eleve digitális formában született dokumentumokról sem. Ezek összegyűjtésére, tárolására és szolgáltatására most kell kialakítani a modelleket. A szakmai napon a téma hazai jó gyakorlatairól lesz szó a következő területeken: a „born digital" fogalma, szerzeményezés, webaratás, „born digital" tartalmak az elektronikus könyvtárban, digitális formában született tartalmak katalogizálása és hosszú távú megőrzése.

PROGRAM:
10.00–10.15: Köszöntő
10.15–10.45: Moldován István (Országos Széchényi Könyvtár): A digitálisan született tartalmak megőrzése

A kulturális örökség könyvtárak által gyűjtött része az elmúlt közel három évtizedben növekvő mértékben digitális formában jelenik meg. Nemcsak az analóg hordozók digitalizálása bővíti a digitális tartalmakat, hanem az, hogy ezeknek a dokumentumoknak a terjesztése is mindinkább elektronikus úton történik. Sőt, a nyomtatva megjelent hagyományos dokumentumok túlnyomó többsége is már elektronikusan jön létre. A könyvtárak gyűjtőkörei, gyűjtési technikái, a nyilvántartás módszertana csak nehezen követi a növekvő számú digitális tartalmat. Az előadás röviden áttekinti a digitális tartalmak könyvtárak által való megőrzésének (is) a szükségességét, majd ennek tükrében mutatja fel, eddig mit tett az OSZK az eredeti digitális dokumentumok megőrzésének érdekében. Szó lesz továbbá arról, hogy a könyvtárak mit tehetnek a digitális örökség megőrzésének érdekében, hogyan kapcsolódhatnak be ezekbe a folyamatokba. Továbbá arról, hogyan kezdhetik el saját eszközeikkel a gyorsan változó, gyorsan pusztuló, de értékes kulturális örökséget is tartalmazó digitális dokumentumok gyűjtését, megőrzését, szolgáltatását.

10.45–11.15: Drótos László (Országos Széchényi Könyvtár): Webes tartalmak digitális megőrzése

Digitális kultúránk jelentős része a weben jelenik meg és bár elképesztő ütemben bővül ez a tartalom, nagyon gyorsan pusztul vagy változik is. Magyarországon - sok más országtól eltérően - mind ez ideig nem volt olyan archívum, amely felvállalta volna a nyilvános weboldalak vagy teljes webhelyek rendszeres mentését, kutathatóvá tételét és hosszú távú megőrzését a jövő számára. 2017 elején az OSZK-ban elindult egy pilot projekt egy üzemszerűen működtethető magyar webarchívum feltételeinek megteremtésére. Az előadás bemutatja ezeknek a munkálatoknak a jelenlegi állását és kitér arra is, hogy más közgyűjtemények hogyan tudnának bekapcsolódni a válogatási, archiválási, minőségellenőrzési és metaadatolási feladatokba.

11.15–11.30: Kávészünet

11.30–12.00: Lencsés Ákos Sütő Péter (MTA Könyvtár és Információs Központ - EISZ Titkárság): Online tartalmak konzorciumi beszerzése

Az előadásban bemutatásra kerül, hogy milyen előnyökkel jár a könyvtárak és a felhasználók számára az online tartalmak konzorciumi beszerzése. Az előadók ismertetik majd az egyes európai konzorciumok sajátosságait, illetve a magyar EISZ Nemzeti Program működését, a nemzeti program keretében megvalósult és a közeljövőben megvalósuló, tudományos kutatást segítő szolgáltatásokat.

12.00–12.30: Ruttkay Szilvia (Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár): Online könyvek egy egyetemi könyvtárban: Beszerzési, feldolgozási és szolgáltatási tapasztalatokról röviden

Az előadás egyrészt azt kívánja bemutatni, hogy az online könyvek (e-könyvek) beszerzése során egy egyetemi könyvtár beszerzési stratégiáját milyen tényezők alakítják, és milyen szempontok mentén kell meghatároznia az ideális beszerzési módot. Másrészt pedig az online könyvek feldolgozásának és olvasók felé való közvetítésének néhány lehetséges módját is körül járja a prezentáció, s röviden érinti ezen dokumentumok szolgáltatásának, felhasználásának sajátosságait is.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációra 2018. október 9. délig, az alábbi linken van lehetőség: https://goo.gl/forms/VtEC5xkJAl9BlRtg1

A továbbképzési sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg (www.nka.hu).

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Üdvözlettel,

Jávorka Brigitta