2018. október 10., szerda

[KATALIST] Előadás a Mátyás-év kapcsán a Hagyományok Házában

Kedves Barátaink! Kedves Könyvtáros kollégák!

 

Mindenkit szeretettel várunk október 19-én, „A népmese mai élete” c. ismeretterjesztő sorozatunk következő alkalmára,

A Mátyás király igazsága a néphagyományban és a közművelődésben c. előadásra!

Előadónk Kríza Ildikó lesz.

Ballada-és mondakutatóként, Kríza János hagyatékának ápolójaként is könyvek, cikkek, előadások sora fűződik nevéhez. Mi most a Mátyás-év kapcsán kértük föl egy előadás tartására (mely után a közönség természetesen kérdezhet), a folklórban és a tudományosságban is sokféleképpen, néha ellentmondásos képekben ábrázolt Mátyás királyról, illetve a köré fűződő kultusz kialakulásáról.

„Igazságos Mátyás” néphez közeli alakja és az európai elitet udvarába gyűjtő reneszánsz uralkodó – hogyan jött létre e  kettősség? Egyáltalán van-e szerves összefüggés a két kulturális regiszter között, miért rakódhatott rá a valós történelmi személyre a sztereotípiákat tartalmazó folklórhagyomány?

 Kríza Ildikó összefoglalója előadásáról:

A magyar népköltészet legnépszerűbb történeti hőse Mátyás király. Jól bizonyítja ezt a megszámlálhatatlan monda, anekdota, regény, tudományos megközelítés.

Előadásomban a hatalmas népköltészeti anyag legfontosabb csoportjainak történeti vonatkozásait szeretném bemutatni. Az igazságos, okos, tréfakedvelő, bajvívó, kalandokba bonyolódó, bőkezű király folklórban meglévő alakjának előzményeit történeti forrásokban megtalálhatjuk. A legrégibb, XV. századi folklór-adatokat követő ötszáz évben a Mátyás-hagyomány átalakult, kibővült, melynek főbb jellemzőiről szólunk, bemutatva, hogyan kapcsolódtak alakjához a nemzetközi folklórból ismert típusok, toposzok. A népköltészeti és történeti adatok összevetésével kimutatható, hogy az ismert történelmi személy nevéhez kapcsolódó populáris ismeret az évszázadok során az adott kor igényéhez, ízléséhez, elvárásaihoz igazodott, és lett az igazságosság, okosság képviselője, az élet örömei és viszontagságai között utat kereső, emberközeli folklórhős Mátyás király.

Időpont, helyszín: 2018. október 19. 17.30-19.00; Hagyományok Háza-székház: 1011 Bp;, Corvin tér 8.,  Halmos Béla-terem.

A belépés díjtalan.

http://www.hagyomanyokhaza.hu/main/rendezvenyek/eloadasok/nepmesemaielete/

https://www.facebook.com/events/308504706599471/

 Üdvözlettel:

Dala Sára

népmese szakelőadó

Hagyományok Háza

(+36 1) 225 6086