2018. október 9., kedd

[KATALIST] „...bejártam, megfigyeltem, számítgattam...” - olvasókör

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt következő olvasóköri találkozójára,
Zubor Ferenc
„...bejártam, megfigyeltem, számítgattam..." Hreblay Emil szerepe a magyar baromfitenyésztés fejlesztésében
című előadására.

Bemutatott könyv:
Hreblay Emil: Tyúktenyésztés. Bp., 1902. 197 p.

Időpont: 2018. október 10., szerda 16 óra

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár
Budapest I. ker., Attila út 93.

Hreblay Emil nem pusztán a magyar baromfitenyésztés egyik kiemelkedő megalapítója volt. Azok közé a nagy formátumú személyiségek közé tartozott, akik az 1800-as évek végén elsőként ismerték fel a baromfitenyésztési ágazat gazdasági jelentőségét és a hazai közélelmezésben betöltött óriási szerepét. A magyar baromfitenyésztés megalapozásában szakirodalmi, gyakorlati és központi irányítói tevékenységével előkelő helyet vívott ki magának. A modern magyar baromfigazdálkodás úttörőjeként a fenti célok előmozdítását egyebek mellett több kiváló szakkönyv megírásával kívánta szolgálni. Az 1900-ban napvilágot látott Tyúktenyésztés című illusztrált munkáját a kortársak és az utókor is sokáig forgatta.
Olvasokor_plakat_2018_tavasz_web.jpg
A Mezőgazdasági Könyvtár olvasóköreinek keretében egy-egy – a legtöbb esetben valódi ritkaságnak számító – agrártörténeti szakkönyv kerül bemutatásra. A kötetek ismertetésén keresztül megismerkedhetünk a magyar agrárium korabeli kiválóságaival, szakterületük saját korukra jellemző ismeretanyagával. Az olvasókörök keretében bemutatott könyveket kollégáink idén is a Magyar Tudós Tárlat programsorozat részeként terítékre kerülő évfordulós agrárszakemberek munkáiból válogatták.

További olvasóköri előadások:
November 14. - Pál János: Mezőgazdaság a XIX. században
December 5.- Eötvös Péter Mátyás: Tanfolyam – fénysebességgel.

Vincze Petronella
  Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár  Mezőgazdasági Könyvtár  VárMező Galéria  1012 Budapest Attila út 93.  Tel.: +36/1/4894900

Mentes a vírusoktól. www.avg.com