2018. szeptember 25., kedd

Re: [KATALIST] Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább)

Kedves László,
ez emberek motivációi különbözőek. A Library of Things és hasonló alkalmazások szabadon igénybe vehetők, tehát igénybe vételéről a használók döntenek. Én pl. feltehetően igénybe venném, ha lenne ilyen helyi (vagy érdeklődési körömbe tartozó szakkönyvtári) szolgáltatás. Ha nincs, akkor a kérdés számomra eldőlt. (A Katalistre írt magánkönyvtár-katalogizálásra vonatkozó kérdések rendszeressége azt engedi feltételezni velem, hogy lenne igény ilyen szolgáltatásra is.)
Könyvek visszaszerzése: a fentiek miatt a kérdés erősen hipotetikus. De - mint korábbi levelemben írtam - a könyv (dokumentum) tulajdonosának kompetenciája eldönteni, hogy X-nek vagy Z-nek kölcsönadja, odaajándékozza stb. a könyvet, annak minden lehetséges következményeivel, vagy sem. 

Üdvözlettel,
Gábor

Nagypál László <lnagypal@hotmail.hu> ezt írta (időpont: 2018. szept. 25., K, 17:52):
Kedves Gábor!

    Közben napokig  távol voltam, és csak így munkaidő után tennék néhány fáradt ellenvetést legutóbbi levelére:
    Nekem nem okozna különösebb gyönyörűséget, ha katalogizálva látnám otthoni könyveimet, nem fektetnék bele munkát a szabadidőmben. Ebben az összefüggésben a katalógusadat vagy a bibliográfiai információ jelentené az említett "közös tudás" csúcsát?  Technikai lehetőség sok minden másra is lenne.      
     Számomra  (az otthoni) könyvekből inkább a folyamatos szövegolvasás jelenti a szenvedélyt, amit könyvtárosként munkahelyen nem művelek. A profik és az amatőrök általában különválnak, külön közösségeket, szervezeteket alkotnak a tudományokban és a művészetekben is. Otthoni érdeklődéseimben természetesen amatőr vagyok -- még ha meg is veszem magamnak a neves profik által írott szakkönyveket --, ellenben amiből a hétköznapokban megélek, abban várható el tőlem, hogy profi legyek. A Srí Lanka történetét munkaként hivatásszerűen kutatók és az oda turistaként pihenni visszatérők legtöbbször nem ugyanazok, nem is teljesen ugyanazt olvassák.
    Másik: Segítene-e a könyvtár magánszemélyeknek visszaszerezni általuk kölcsönadott saját tulajdonú könyveiket, ha a könyvtár közvetítésével jött létre a magánkölcsönzés? Még rokonoktól, régi ismerősöktől is nehéz kölcsönkönyvet visszakérni. Ismeretleneknek pedig egyáltalán nem tanácsos -- garancia nélkül -- kölcsönadni nehezen pótolható kiadványt a magánkönyvtárból, csak ha végleg le tudna mondani róla az ember.

Üdvözlettel:
NpL




Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Mikulás Gábor <mikulasg@gmconsulting.hu>
Elküldve: 2018. szeptember 20., csütörtök 13:49
Címzett: Katalist
Tárgy: Re: [KATALIST] Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább)
 
Kedves László,
nézzünk egy példát...
A könyvtár felkínálja felületet. Én, a használó ezt kihasználhatom: ha úgy döntök; kapok egy praktikus felületet és kényelmes katalogizálási lehetőséget. Dokumentumaimról egyenként eldönthetem, hogy
- kik láthassák? (csak a baráti körömnek, akik egyben könyvtártagok / mindenki számára / csak számomra / a könyvtár számára?)
- mi a szándékom a dokumentummal (kölcsönadom / odaadom, akinek kell / csak dicsekszem vele / meg sem mutatom másnak stb.)
- fizikai, AV- és e-dokumentumok (technikailag akár receptek is) betehetők - belátásomtól függően

Nyereségek:
- együtt kereshetek a könyvtár - és más, engem engedélyükkel ellátott hozzám hasonlók - állományában és az enyémben
- a könyvtár kiterjesztheti tudásbázisát, rugalmasabb lehet állománygazdálkodása (könnyen hagyhatnak hagyatékot a könyvtárnak, vételi ajánlatot tehet magánemberek köteteire - ha ezt az illetékes engedélyezi, a könyvtári apasztáshoz döntéselőkészítési információt ad stb.; a könyvtár fontosabbé, megkerülhetetlenebbé válik a közösség életében
- kis közösségek (asztaltársaság, olvasókör, plébánia, helyi szülésznők, a ceyloni történelem kedvelői, osztályközösség stb.) saját közös, virtuális könyvtárakat építhetnek  

Visszatérve a kérdésre: Mi a közös tudás, közös hozzáférés lényege? (leginkább) - www.kithirlevel.hu
Azért jelent meg ez a kérdés, mert jó, aktuális a felvetett téma, de megértéséhez és kihasználásához sok gátat kell áttörni a fejünkben. 

A technikai lehetőség természetesen régóta adott. Az intellektuális még bizonytalan :-)

Üdvözlettel,
Mikulás Gábor