2018. szeptember 25., kedd

[KATALIST] OSZK KI - ISIL - könyvtár-azonosítók bevezetése

Kedves Kollégák!

Köszönjük szépen az eddig beérkezett hozzászólásokat, akinek volna még javaslata a témában, az kérem szeptember 28-ig jelezze számunkra az isil@oszk.hu címre.

Üdv,

Horváth Adrienn

Horváth Adrienn    OSZK Könyvtári Intézet  Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály    Tel.: (01) 2243-798  1827 Budapest, Budavári Palota F. ép.    
2018. 08. 30. 9:13 keltezéssel, Horváth Adrienn írta:
Kedves Kollégák!

Az Országos Széchényi Könyvtár 2018-ban szeretné bevezetni Magyarországon az ISIL – International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations <https://english.slks.dk/libraries/library-standards/isil/> – szabvány nyomán a főként könyvtárak számára készült nemzetközi ISIL-azonosító kódokat.

Az ISIL-azonosító ugyan új és egyedi lesz, a bevezetését megfelelő fokozatossággal képzeljük el, úgy, hogy az a legkevésbé befolyásolja a már bevált, jól működő azonosítási rendszereket és bevezetésének nincsen költségvonzata.
Azért van rá szükség, hogy a magyarországi könyvtárak is egyértelműen azonosíthatók legyenek a nemzetközi könyvtári, közgyűjteményi és könyvkereskedelmi kommunikációban, valamint az információforrások megosztása során, illetve hogy hosszú távon előmozdítsa az ágazati együttműködéseket. A környező országok közül Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában már bevezették az ISIL-azonosítókat.

Az azonosító maximum 16 karakterből, egy előtagból és egy könyvtárazonosítóból áll. Minden ISIL-azonosító egyedi, de tartalmaznia kell egy országkódot, valamint egy legfeljebb 11 karakter hosszú könyvtárazonosítót, aminek a létrehozásánál előnyt jelent, ha jelöljük, hogy az adott szervezet mely földrajzi területen fekszik.

Az ISIL-azonosítók létrehozásánál felmerült kérdésként, hogy mely főbb azonosítókat lehetne beépíteni a 11 szabadon felhasználható karakterbe. Lehetőségként megfogalmazódott az ODR-ben szereplő könyvtárkódok használata, illetve az új azonosító integrálása a MARC-féle szervezeti kódokkal (http://www.loc.gov/marc/organizations/).

Az ISIL-azonosítók alkalmazása jelentős lépés a fentieken túl az adataink szemantikus webes publikálása szempontjából is, ezért a téma jelentősége megkívánja, hogy a kollégák segítségét, tanácsát, véleményét kérjük:

mely azonosítók beépítését javasolják az ISIL-azonosító 11 szabad karakterébe.



Az esetlegesen felmerülő kérdéseket és javaslatokat, kérjük, szeptember 28-án délig írják meg az isil@oszk.hu címre. Az ISIL szabvány megtalálható a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban.

Az ISIL-azonosítókat terveink szerint a Könyvtári Intézet fogja kezelni, nyilvántartani és kiadni. Ennek megfelelően minden, a könyvtári statisztikában szereplő könyvtár automatikusan kapna ISIL-azonosítót.

Várjuk a véleményeket, javaslatokat:

Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

és

Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója nevében


Horváth Adrienn

--   Horváth Adrienn    OSZK Könyvtári Intézet  Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály    Tel.: (01) 2243-798  1827 Budapest, Budavári Palota F. ép.

--   Horváth Adrienn    OSZK Könyvtári Intézet  Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály    Tel.: (01) 2243-798  1827 Budapest, Budavári Palota F. ép.