2018. szeptember 19., szerda

[KATALIST] felnőtt népmesemondó.-verseny a Hagyományok Háza szervezésében

Tisztelt Címzettek! Kedves Barátaink! Kedves Könyvtáros Kollégák!

 

A Hagyományok Háza felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyt hirdet, „Hencidától Boncidáig…” címmel (www.hagyomanyokhaza.hu/versenyek).

 

Erre 18 éven felüliek,  főiskolai hallgatók, pedagógusok, mesével dolgozó közművelődési szakemberek: könyvtárosok, gyermekkönyvtárosok jelentkezését is várjuk.

 

Abban kérném a segítségüket, hogy ez a hír eljusson az Önök kollégáihoz is!

 

Alább rövid leírást, csatolva pedig szöveges felhívást és színes, kinyomtatható szórólap-mintát küldök.

 

Kérem, hogy lehetőségeikhez mérten továbbítsák a felhívásunkat, illetve nyomtassanak ki és tegyenek ki a kollégáik számára elérhető helyeken néhányat!

 

Üdvözlettel, köszönettel:

 

Dala Sára

népmese szakelőadó

Hagyományok Háza

06-30-631 8122

 

A Hagyományok Háza felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyt hirdet, „Hencidától Boncidáig…” címmel.

 

18 éves kor felett bárki jelentkezhet a Kárpát-medencéből, aki szeret magyar nyelven, fejből mesélni! Az egyetlen megkötés, hogy ne szóról szóra betanult, hanem hagyományos, élőszavas, improvizatív módon elmondott népmesét hozzon!

A versenyt három kategóriában hirdetjük meg: pedagógusok, hivatásos mesemondók és kezdő mesélők külön-külön mérhetik össze tehetségüket. A területi elődöntők november-decemberben lesznek, a döntő pedig 2019 júniusában, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválhoz kapcsolódva.

 

A népmese ma már a gyermekvilág része a köztudatban, holott egykor a felnőttek műfaja volt.  A hagyományos faluközösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába.

Napjaink mesemondó-versenyeinek többségét nem az élőszavas mesemondás, hanem a sokszor irodalmi stílusban átírt szövegek betanulása, majd felmondása, illetve a gyermekversenyzők jellemzik – pedig csak kivételes esetben akadnak olyan gyermekek,

akik rendelkeznek az élőszavas mesemondáshoz elengedhetetlen improvizációs készséggel, és azt alkalmazni is tudják.

A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyében azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: hogy a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.

A verseny a fiatalabbak és idősebbek számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt. Mindamellett a hallgatóság soraiba szívesen fogadunk iskolás gyermekcsoportokat is.

A határokon átívelő nevezési lehetőség a kulturális identitás elmélyítését szolgálja, továbbá elősegíti a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerését.

 

A versenyre a pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint egy videó-felvétel elküldésével.
A videón hallgatóság (minimum egy fő) előtt, egy, egész, elejétől végéig elmondott magyar népmesét kérünk, az értékeléshez megfelelő minőségben, min.7 – max. 45 percben.

 

 

Részletek: www.hagyomanyokhaza.hu/versenyek

 

Online jelentkezési lap:

https://goo.gl/forms/pJyW4zmVmAAdMgq23