2018. május 8., kedd

[KATALIST] izelito idezet az MTA elnokenek idei kozgyulesi beszamolojabol

Tisztelt Listaolvasók!

Az MTA elnökének az intézmény honlapján megtalálható közgyűlési beszámolójából kiragadnék egy idézetet, hátha a könyvtárosokat (tájékozódásképp) érdekelheti, esetleg véleményük is lehet róla, ugyanakkor nem biztos, hogy a teljes szöveget átolvasnák, -- bár szerintem érdemes.
(NpL)

"A tudományos publikáció válságban van. A kutató kötelessége, hogy eredményeit szakmája megfelelő fórumain közzétegye. Ezzel, úgy vélem, mindenki egyetért, de ha továbbgondoljuk, akkor súlyos kérdésekbe ütközünk. A nagy kiadók szemérmetlenül növelik profitjukat, és sokszor kétszer is fizetünk nekik, egyszer mint szerzők, egyszer mint olvasók. Az „Open Access" 2020-ra kötelező lesz, de hogy ez milyen formában és milyen költséggel valósul meg, az távolról sem világos. Az ősz során erről az Akadémián vitát fogok indítani, figyelembe véve a különböző tudományágak eltérő hagyományait is.

Valljuk be, hogy a jelenlegi válságot elég nagy mértékben mi magunk okozzuk! Egy előléptetésnél, pályázatnál, fokozatszerzésnél kényelmesebb a munka tartalmának megismerése és megítélése helyett a cikket megjelentető folyóirat impaktfaktorát vagy kvartilisét megnézni. Így aztán a magas presztízsű folyóiratokban való közlésért sokat kell fizetni, és a szerzők mindent meg is tesznek, hogy ezt ki tudják fizetni. Nem fog ez a helyzet egyik évről a másikra megváltozni, de fokozatosan segíteni kell azt, hogy az értékelések, bírálatok inkább a tartalomra koncentráljanak, mint a formai jegyekre, a DORA deklaráció elveinek alapján."

http://mta.hu/kozgyules2018/az-akademia-a-tudomanyos-modszer-mellett-all-ki-lovasz-laszlo-elnoki-beszamoloja-108702

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist