2017. november 10., péntek

[KATALIST] tema es rema

Sok olyan szöveg jut el hozzánk, amely ugyan számtalan szóból áll, de számunkra hasznos tartalma kevés van. Praktikusan: elveszi az időnket. Ám sajnos gyakran nehezen tudom elmagyarázni a téma és a réma közötti különbséget. Pedig nekünk, könyvtárosoknak, profi tájékoztatóknak jól kell tudnunk, miben rejlik ez.

 

A minap akadtam rá egy jól használható példaanyagra: http://hiros.hu/hitelet/kultura/katolikusok-emlekeztek-a-reformaciora .

A cikk izgalmas – akár pikáns – témát vet fel: mit hondolnak a katolikusok a reformáció ünnepéről? Az anyag elmondja: hol, kik, milyen címen beszéltek. De hogy mi volt a mondanivalójuk veleje?! Az anyag írja, hogy az előadások érdekesek voltak. Ezért még furcsább, hogy lényegi tartalmat hiába keressük benne. Ha valóban érdekes, miért nem osztja meg?! Téma van, réma (kifejtett tartalom) nincs. A híradás viszont ki van pipálva.

 

Mi ne így tegyünk!

 

(A tartalomelemző persze talál tanulságos morzsákat: a téma protestáns, helyszín katolikus, az előadók katolikusok, protestáns vagy netán civil fellépő nincs, a tálalás hivatalos, a titulusokat gondosan kiírták, az eseményre regisztrálni kellett stb. Amiből több következtetés is levonható. - De ez már más, újabb téma.)

 

Mikulás Gábor

 

 

 

 

www.gmconsulting.hu  mikulasg@gmconsulting.hu

www.kithirlevel.hu  Skype: mikulasg

www.mattersagency.com  mikulasg@mattersagency.com


P
Ha kinyomtatod, akkor ez már nem email.
            It’s not email if you print it.