2017. november 14., kedd

[KATALIST] Meghívó - A TÉNY, Dr. Mérő László és Mucsányi Marianna előadása

Meghívó a Typotex Kiadó és a Kortárs irodalmi és művészeti folyóirat közös rendezvényére, a Kossuth Klubba, 2017. november 22-én, 17 órai kezdettel:

A TÉNY

Dialógusok – Párbeszédek a valóság sokoldalúságáról

Az ismeretterjesztő sorozat következő estje november 22-én A TÉNY címmel várja az érdeklődőket. A második DIALÓGUS a meghívott előadókkal a tény jelenségét járja körül. „A hír szent, a vélemény szabad" – szólt sok évtizeden át a politikai újságírás egyik legfontosabb etikai elve, amely valójában nem több jól hangzó zsurnalisztikai frázisnál. És hogy mi van ma? Szubjektív realizmus – ahogy a képzőművészetben nevezik; post-truth – ahogy a politikai kommunikáció hívja; párhuzamos valóságok – ha a hétköznapokban használjuk. A vélemény győzelme a hírek, a tények felett, a média közvetítő szerepének összeomlása, a közösségi médiumok mindent elsöprő fölénye – Mucsányi Marianna előadása ezt a megközelítést állítja a fókuszba, míg Dr. Mérő László előadásában egy Vonnegut-idézetből kiindulva keresi a válasz a következő kérdésekre: „Hol itt a macska? Hol itt a bölcső?" Hol itt a logika? Hol itt a tény? Kell-e a logika? Kellenek-e a tények?


Az est résztvevői:

– Dr. Mérő László, matematikus, a műszaki tudományokból doktorált, jelenleg az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. Könyvei (Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója, Az érzelmek logikája, A csodák logikája) eddig összesen 8 nyelven jelentek meg.

– Mucsányi Marianna, újságíró, szerkesztő, a Kossuth Rádió igazgatója. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, és a nyomtatott sajtóban kezdett dolgozni. Később az InfoRádió felelős szerkesztője, majd főszerkesztő-helyettese lett. Tanított a Mathias Corvinus Collégiumban és a Budapesti Metropolitan Egyetemen is, elsősorban hír- és politikai újságírást.

– Moderátor: Palugyai István tudományos újságíró, az ELTE Természettudományi Karának oktatója.

Jegyvásárlás/jegyrendelés:
https://www.typotex.hu/rendezvenyek

Az előadásra a belépőjegy 1000 Ft, amely a Typotex Kiadó boltjaiban vagy a rendezvény helyszínén levásárolható. Jegyek kaphatók online vagy az előadás előtt a helyszínen.  

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/1677693608917096/


Üdvözlettel,

Varju Zsuzsa