2017. október 28., szombat

Re: [KATALIST] Fodorné Kováts Márta (FSZEK) posztumusz díszpolgári címet kapott 2017. október 23-án

Az elismerést még életében érdemelte ki.
Miért nem akkor kapta meg?

K. Gizi


-- Eredeti üzenet --
Elküldve: 2017. október 27. 13:33
Tárgy : [KATALIST] Fodorné Kováts Márta (FSZEK) posztumusz díszpolgári címet kapott 2017. október 23-án


Kedves Listatagok!


2017. október 23-a alkalmából:
Fodorné Kováts Márta (FSZEK) posztumusz díszpolgári címet kapott 2017. október 23-án.

"Legvégül a díszpolgár címeket adták át.
A kerület legmagasabb rangú elismerésében posztumusz néhai dr. Fodorné Kováts Márta részesült (a díjat fia, Fodor Miklós vette át), 
aki korábban 15 évig volt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpalotai könyvtárának vezetője."

http://xvmedia.hu/unnepsegek-es-elismeresek/


***************************************************************************

[KATALIST] Búcsú Fodor Mártitól

Nuridsany Judit nuridsany.judit at goldmund.axelero.net 
2008. Jan. 2., Sze, 16:50:55 CET


"Hosszantartó, súlyos betegség következtében 2007. december 3-án elhunyt Fodorné Kováts Márta könyvtáros, református lelkész. Az indulástól, 1982-től nyugdíjazásáig vezette a Kontyfa utcai Szabó Ervin Könyvtárfiókot. Több, mint egy évtizeden át tagja volt az Újpalotaiak Baráti Köre Egyesületnek. Másfél évtized alatt sokat tett egy új, megfelelő méretű, korszerű lakótelepi közkönyvtár létrehozásáért, melynek megnyitását már nem érhette meg. A Kontyfa utcai könyvtár jelenlegi munkatársai halála előtt néhány héttel meglátogatták és tájékoztatták az általa is szorgalmazott új könyvtár jövő márciusi megnyitásáról. Fodorné Kováts Márta erről örömmel értesült." Újpalota 2000 2007. nov.-dec. 3. old. E hír hallatán nehéz leülni és írni. Távol állnak tőlem a formális búcsúszövegek, mégsem tudom megállni, hogy egy pár gondolattal ne búcsúzzam el Tőle, akinek humanizmusa a kezdetektől végigkísérte pályámat. Hosszú évekig dolgoztunk együtt az újpalotai könyvtárban. Kevés olyan vezetőt ismertem, mint amilyen Ő volt, aki emberileg, szakmailag ennyire elkötelezett lett volna hivatása és a rábízott emberek iránt. Műveltsége, felkészültsége, nagy szakmai tudása, hivatásszeretete által a legtöbbet adta a körülötte élőknek. Márti 65 éves volt. Békésről indult a pályája. Mérnök bátyjával (Dr. Kováts Gáborral, aki a Magyar Mérnöki Kamara elnöke volt) és orvos húgával (Dr. Kováts Borbála) nagy szeretetben nőttek fel, az értelmiségi szülői házban.
Az ELTE könyvtár-magyar szak elvégzése után a Szabó Ervin Könyvtárban helyezkedett el. Gyerekei születését követően az MTA könyvtárában töltött el 10 évet, majd újra visszatért a Szabó Ervin Könyvtárba. Ekkor végezte el a Református Teológiát is. Majd nyugdíjba vonulása után református lelkészként tevékenykedett. Férje Dr. Fodor István tanszékvezető egyetemi tanár volt. Tamás fia középiskolai tanár, Miklós filozófus és népzenész lett. 5 fiú unokájának örült nagy szeretettel. Hite erőssé tette, a betegség elviselésében is. Miklós fia utolsó üzenete szerint lelkében békesség és derű volt halála előtt. Márti, hiányozni fogsz nagyon! Szeretettel búcsúzunk Tőled.
https://listserv.niif.hu/pipermail/katalist/2008-January/015300.html
Gondolatai lelkészi munkájáról: http://www.parokia.net/showsubnews.php?id=1269&newspaperid=7

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist