2017. szeptember 29., péntek

Re: [KATALIST] Keresett régi könyv

Tisztelt Lista, Kedves Éva!

Fura dolog, egyenesen oximoron, ha valaminek a digitalizálását állapotára való tekintettel utasítják el. Nem elég, hogy fura, de kérdéseket is felvet.

Ez esetben pont, hogy azonnal digitalizálni kellene, amíg lehet. Természetesen a megfelelő restaurálás után. Egyrészt megértem, ha féltik, hiszen sok dokumentum - köztük a Nyugat lapszámai is gyakorlatilag "elporladnak".
Addig őrizzük, amíg majd nem lesz.

Párhuzamosan kellene folynia a digitalizálásnak a múltban visszafelé haladva (szerzői jogi korlátok: régi, de azért keresettebb művek), és egyúttal előrefelé is (kevésbé keresett, szűk kör által kutatott, de állapota miatt "veszélyeztetett állatfaj" könyvtári kategóriájába tartozó "ha most nem digitalizálom, később nem lesz mit") kell haladni.
A kettő egy ideális világban majd csak összeér. Remélhetőleg késlekedés miatt elvesző dokumentumok nélkül.

Eötvös Péter Mátyás
Könyvtáros, de mind magánvéleményt közreadó.

2017. szeptember 29. 14:26 Dr. Schmelczer-Pohánka Éva írta, <pohanka.eva@lib.pte.hu>:
Kedves Kollégák!

Kedves jó tanárom kérését közvetítem: az alábbi, valószínűleg kis példányszámban fennmaradt kötetet keresné, amelyet most egyenlőre Ő a Ljubljanai Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban találta meg, de ott állapotára való hivatkozással elutasították a digitalizálási kérelmét.

Én még egy rekordot találtam egy goriziai könyvtárban (Karlsruhe Virtuelle Katalog). Kérdés lenne, hogy esetleg valamelyik magyar könyvtárban, még online feldolgozáson kívül nem lelhető-e fel ez a kötet?

Manuductio ad eloquentiam, seu Via facile, & compendiosa ad citius, perfectiusque assequendam, juxta Soarij praecepta, arthem rethoricam, ex vetustissimis codicibus, praecipuisque, qui hac de re, & tractarunt, & scripserunt; signanter verò, ex Aristotele, Quintiliano, Cicerone, Causino, Mendoza ... nec non aliis primae notae authoribus desumpta, et ad vsum, captum, fructumq vberiorem, non tam studiosae iuuentutis; quam eorum etiam, qui oratoriam hanc scientiam, seu profanam; seu sacram profitentur, accomodata, cum indice rerum omnium in hoc opere contentarum. Vtini : ex typographia Schiratti, 1689. 360, [4] p. ; 8 r

Minden segítséget előre is köszönök!

Szép hétvégét kívánva, üdvözlettel

Schmelczer-Pohánka Éva
----
Dr. Schmelczer-Pohánka Éva, PhD
osztályvezető, főkönyvtáros
Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont - Történeti Gyűjtemények Osztálya
7621 Pécs, Szepesy Ignác utca 1-3.
Tel: +36-72/501-600/22675, 22651 mellék
E-mail: pohanka@lib.pte.hu, pohanka@tudaskozpont-pecs.hu

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist