2017. szeptember 26., kedd

[KATALIST] K2 - A könyvtári digitalizálás jelene és jövője - Szalóki Gabriella A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról


Kedves Kollégák!

Megkezdődött A könyvtári digitalizálás jelene és jövője című konferencia az Országos Széchényi Könyvtárban a Könyvtári Intézet rendezésében.
Azoknak, akik nem tudtak eljönni jó hír, hogy a Könyvtári Intézet oldalán beszámolókat fogunk közzétenni az előadásokról, illetve Szalóki Gabriella (EMMI Közgyűjteményi Főosztály) előadásából a legfontosabb gondolatok szeretnénk megosztani:

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) az 1486/2015. (VII. 21.) Korm. határozatban meghatározott feladat teljesítése, a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításának elősegítése érdekében készült. A stratégia szorosan kapcsolódik a Digitális Jólét Program végrehajtásához és a Digitális Oktatási Stratégia célrendszeréhez, valamint az Európai Digitális Menetrendben meghatározott elvárásokhoz. Ehhez a stratégiához kell igazítani a készülő Könyvtári Digitalizálási Stratégiát és az intézményi stratégiákat.

A közgyűjteményi szféra mint a tudásalapú társadalom egyik legfontosabb hiteles tartalomszolgáltatója a digitális tartalmak hozzáférhetővé tétele révén hozzájárul a kulturális alapellátás kiteljesítéséhez. A stratégia az állományvédelmi szempontú digitalizálás helyett a szolgáltatást hangsúlyozza. Ennek érdekében célul tűzte ki, hogy 2020-ig történjen meg a dokumentumok 50%-ának digitalizálása és kereshetővé tétele a Nemzeti Adattár Projekt online keresőfelületén keresztül.

A hatékony megvalósítás elősegítésére létrejött a Közgyűjteményi Digitalizálási Kollégium, amely ágazatok feletti meghatározó szereppel rendelkezik. Létrejött egy szakértői csoport, amely a közös irányelveket dolgozza ki. A stratégia kijelöli az ágazati aggregátorokat, amelyeknek a feladata az intézményi koncepciók elkészítése, a digitalizálás megvalósítása, az archiválás, a fenntartás és a szolgáltatás. A megvalósítás finanszírozása elsősorban pályázati formában történik majd. A könyvtári digitalizálás elsősorban a nemzeti könyvtár Országos Könyvtári Rendszer projektje segítségével valósul meg.

Üdv.:
A Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály megbízásából:

Horváth Adrienn