2017. augusztus 21., hétfő

Re: [KATALIST] Dr. Kovács Mária emléke

Kedves Kollegák!

Kovács tanárnő sok iskolai könyvtárosnak, könyvtárostanárnak volt meghatározó tanára a szombathelyi képzés során. Szűkebb területünk, az iskolai könyvtárügy is sokat köszönhetett neki. Saját eszközeivel, módszertani kiadványok összeállításával, továbbképzések szervezésével, a Könyvtárostanárok Egyesülete szombathelyi Nyári akadémiáinak támogatásával is segítette szakmánkat.
Emlékét a KTE tisztelettel megőrzi !

Tóth Viktória 
KTE titkára



2017. augusztus 20. 20:47 Bényei Miklós írta, <benyeimi@citromail.hu>:
Kedves Kollégák!
Fogyunk, fogyunk. Most már az én nemzedékem van soron. Kovács Mária egyetemi társam volt (két évvel járt felettem), és már akkor is nagy tiszteletnek örvendett körünkben. Későbbi pályája igazolta professzorunk, Kovács Máté magas elvárásait. Mindig igyekeztem figyelemmel kísérni Mari pályáját, örültem sikereinek és tanítványai sikereinek. A magyar könyvtárügy igazi elkötelezettje volt. Nyugodjon békében. Amíg élünk, emlékezni fogunk rá.
Tisztelettel: Bényei Miklós dr.

-- Eredeti üzenet --
Elküldve: 2017. augusztus 19. 11:22
Tárgy : [KATALIST] Dr. Kovács Mária emléke


Kedves kollégák!

A mai napon, augusztus 18-án a szombathelyi Jáki úti temetőben fájó szívvel vettünk búcsút kedves kolléganőnktől, dr. Kovács Máriától, a szombathelyi könyvtárosképzés meghatározó alakjától. 

Sokan tudomást szerezhettek Mária haláláról intézményünk Facebook-oldaláról, de bizonyára nem mindenki. Az eredetileg ott megjelent szép megemlékezést átvette a nyugat.hu oldal is, ennek a címét ajánlom figyelmükbe. 

A címben az intézmény mai  neve, az ELTE SEK szerepel, de Mária a néhányszor változó nevű szombathelyi főiskola (Szombathelyi Tanárképző Főiskola, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, Berzsenyi Dániel  Főiskola) időnként változó nevű tanszékének (Könyvtári tanszék, Könyvtár-Informatikai Tanszék, Könyvtár- és Információtudományi Tanszék volt az oktatója 1974 és 2004 között, de nyugdíjasként azt az időszakot is nyomon követte, tanácsaival segítette tevékenységünket, amikor 2008-tól  a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemhez, majd 2017. februárjában az ELTE részéve vált intézményünk, s azt is megérte, hogy volt tanszéke pedig az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete részeként Savaria Könyvtártudományi Csoportként működik tovább.

A mai alkalom nagyrészt összehozta azokat, akik nem egészen 5 évvel ezelőtt a szombathelyi könyvtáros-  (és népművelő-) képzés megindulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a képzés jelenét és múltját képviselték, a konferenciáról megjelent kötet (50 éve indult Szombathelyen a népművelő-könyvtáros képzés, https://issuu.com/sekkvt/docs/50_eve_indult_2013 ) 192. oldalán épp Mária készül felvágni a tanszék jubileumi tortáját.

A temetés után felidéztük emlékét, s bizonyára volt tanítványai (nem csak könyvtárostanárok, de ők is sokan) és más kollégák is sok szép emléket őriznek róla.  Kérjük, hogy aki akarja, ossza meg velünk ezeket (akár a Kataliston, akár a Könyvtár- és információtudományi Tanszék Facebook-oldalon, ott ez a név maradt még meg), hogy elvesztésének fájdalma mellett annak az időszaknak az örömeire is gondolhassunk, amikor együtt lehettünk vele.

Üdvözlettel:
                   Murányi Péter    


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

_________________________________________
Citromail.hu levelezőrendszerből küldve
Lépj be vagy regisztrálj
_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist