2017. augusztus 11., péntek

[KATALIST] Önkéntes felolvasói felhívás könyvtárak bekapcsolódása

Tisztelt Lista!


Talán már többen találkoztak ezzel a felhívással:

A kiváló kezdeményezés gyorsan nagy népszerűségre tett szert, sokan jelentkeztek önkéntesnek, ám a jogi háttér kidolgozása folyamatban van, így a munka még nem indult el.
Tekintettel arra, hogy mind az önkéntes szerepválallás erősítése, mind pedig a fogyatékkal élők segítése alapvető könyvtári cél, így érdemes lenne elgondolkodni rajta a könyvtárak vajon hogyan tudják segíteni ezt "mozgalmat"!
Van egyrészt probléma azzal, hogy jogilag mit lehet és hogyan! Nem vagyok jogász de erre feltételezem megoldás lehet egy önkéntesi szerződés, amiben a felolvasó mint közreűködő lemond műhöz kapcsolódó jogairól. Másrészt egy praktikus probléma, hogy hogyan fognak a létrejövő javak eljutni a célközönséghez, a látássérültekhez. Az elképzelés jelenleg az, hogy offline módon, adathordozóra írva kapják meg majd a hangoskönyeket, egy elvileg zárt körben, ami mindjárt a jogi problémára is részben orvosság lehet.
A könyvtárak bevonásával lehetőség lenne ennek a zárt körű terjesztésnek az országos iletve határon túli méretűvé növelésére, valamint nagyban megkönnyítené a célcsoport elérését is. A könyvtárakban esetleg egy dedikált gép (általában van is ilyen, a látássérültek számára fenntartott gép) a NAVA ponthoz hasonlóan szolgáltatná a hangoskönyveket.
Érdekelne, ki hogyan látja, van-e lehetőség rá, hogy a könyvtárak bekapcsolódjanak.



Illés Péter
Igazgató
Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum
6640-Csongrád, Szentháromság tér 12. www.konyvtar.csongrad.hu
Tel: +36 63 483-764, +36 20 4576-477, E-mail: illesp@csongrad.hu