2017. július 10., hétfő

Re: [KATALIST] divatszavak gyakorisaga es szinezete Re: Ízelítő (KIT Hírlevél)

Kedves László,

-          hatékony: adott ráfordítások mellett a legnagyobb kimenet

-          eredményes: a célokban megfogalmazottak elérésének mértéke

E teljesítménytényezőket bővebben kifejtem a Könyvtárosok kézikönyve 4. kötetében, a Könyvtárgazdaságtan fejezetben, a 381. oldalon. (Ugyanott olvasható még: piaclefedés, költséghatékonyság, költségek stb.)

 

Hatékonyság a konferencia esetén: ráfordításaimból (idő, pénz), a számomra legtöbb hasznos találkozás megtörténik, a legtöbb hasznos információt megszerzek, továbbadok.

 

Ismerek olyan könyvtárat, amelyik nagyon eredményes, sok projektben vesz részt. Ugyanakkor nem hatékony, mert a felélt ráfordításokból többet vagy jobb minőségben lehetne elvégezni. A magyar könyvtárakban talán a hatékonyságvizsgálatok felpörgetése hozhatná a legnagyobb teljesítménynövekedést, ugyanis kimutatná, milyen tevékenységeket, projekteket és hogyan érdemes folytatni, és melyeket éri meg abbahagyni.

 

A magam részéről adott kifejezések használatát nem kifogásolom, ha azok használata minél egyértelműbb.

 

Üdvözlettel,

Gábor

 

 

From: Nagypál László [mailto:lnagypal@hotmail.hu]
Sent: Tuesday, July 4, 2017 11:32 AM
To: mikulasg@gmconsulting.hu
Cc: katalist@listserv.niif.hu
Subject: divatszavak gyakorisaga es szinezete Re: [KATALIST] Ízelítő (KIT Hírlevél)

 

Kedves Gábor és kedves Lista!

 

     Tudom, hogy másképp is meg lehetne fogalmazni, nem minden ízében feltétlenül elvetendőek az alábbi tanácsok, és itt nem is odaföntről szuggerált szózattal van dolgunk, mégis a "hatékony(ság)" szót manapság olyan gyakran használják, és gazdasági, hatalmi, vezetői részről -- érzésem szerint -- oly sokszor élnek vissza vele, hogy a hideg futkos a hátamon, amikor meghallom, és néha önkéntelenül udvariatlan kifejezések tolulnak fel bennem visszafojtott reakcióként.

   (Egy másik gyakran hangoztatott és ingert kiváltó varázsszó az "akció". Ettől pedig általában beetetésre, beugratásra, szemfényvesztésre kezdek el gyanakodni.)

 

      Egyébként tartalmas időtöltést és nyári kikapcsolódást kívánok a vándorgyűlésezőknek.

 

Üdvözlettel:

NpL

 


Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: mikulasg@gmconsulting.hu <mikulasg@gmconsulting.hu>
Elküldve: 2017. július 3. 19:43
Címzett: vmmi-kapocs@googlegroups.com; rmke@yahoogroups.com; 'Katalist'
Tárgy: [KATALIST] Ízelítő (KIT Hírlevél)

 

A KIT www.kithirlevel.hu 16 év alatt több mint 21.000 cikket adott közre. Részesüljön az összegyűjtött tudásból és rendeljen előadást, tréninget a KIT-ben található témákból! További információ: kit@gmconsulting.hu

A KIT hírlevél céljai: az információs és könyvtári szakmán belüli horizontális kommunikáció katalizálása, többszempontú és szokatlan szakmai ...

 

A KIT Hírlevél – a hatékonyabb szakmai tanácskozásért

A

 

KIT Hírlevél júliusban és augusztusban 2 hetenként jelenik meg, ezért
következő lapszámunkat júl. 12-én kapják megrendelőink. (Ha Neked még nem jár, és szeretnél hírlevelet, görgess e levél aljára)

 

De addig is 2 ajándék, a vándorgyűlés előtt:

 

1.     A leghatékonyabb konferencia-részvétel érdekében a KIT Hírlevél összeállított egy Konferenciára készülve - javaslat-listát, mely a hivatalos és nem hivatalos szakmai és közösségi információcserét, kapcsolatépítést hivatott segíteni - pihenni vágyóknak és profiknak egyaránt: http://kithirlevel.hu/index.php?oldal=oldal&o=konferenciara_keszulve

2.     Egy másik anyagunk Konferenciára készülve - tippek szervezőknek és résztvevőknek a hatékony tudásszerzéshez és –átadáshoz http://www.gmconsulting.hu/wp-content/uploads/2016/05/konferenciara-keszulve.pdf - az előzővel részben átfedésben – könnyen letölthető 2 oldalban, 20 pontban foglalja össze a konferencia-tudnivalókat, a szervezőknek is adva néhány szempontot.

A KIT szerkesztői nevében eredményes szakmai találkozót kívánva,

Mikulás Gábor

 

----------------------------------------

KIT-portál: www.kithirlevel.hu.
Feliratkozás az ékezetes vagy ékezetmentes hírlevélre:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=user

A KIT kiadója: GM Consulting http://www.gmconsulting.hu