2017. március 10., péntek

Re: [KATALIST] Libinfo?

Kedves Kollégák,

a LibInfo olyan tájékoztatószolgáltatás, melyben különböző szakterületek önként jelentkezett hazai tájékoztató könyvtárosai egy webes felületen érhetők el (eddig). A tájékoztatók tehát saját szobájukban vagy otthon üldögélnek, dolgoznak. A válaszadási folyamat dokumentált, visszakereshető. A szolgáltatás elérhető könyvtárosok illetve bárki érdeklődő számára. Elvileg tehát nagyszerű, ideális a 21. században is.

 

Ezért felettébb elgondolkodtató, hogy

-          egy össz-könyvtári szintű szolgáltatás úgy szünetel, hogy az a szakmai közösség (túlnyomó többsége) számára nem tűnik fel!

-          a szolgáltatás – küldetése szerint – minden magyar könyvtárat olyan tájékoztató ponttal lát(na) el, ami (elvileg) minden szakterületet felölel; mindez hatalmas lehetőség, hiszen egy könyvtár sem bír ekkora tárgyi lefedéssel ( segítségével egy kistelepülési könyvtár is potenciálisan bármely referenszkérdést megválaszolhat!)

-          a szolgáltatás a magyar könyvtárak, könyvtárosok együttműködésén alapul, ami akaratlanul is utal a szakmai együttműködési képesség szintjére, eredményességére is.

 

Mindezek alapján úgy vélem, hogy a szolgáltatás maga – illetve a szakma tájékoztatási potenciáljának egésze - gyökeres átgondolást; új, fenntartható szolgáltatási-üzleti modellt kíván.

 

Mikulás Gábor  



From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Gombos Annamária
Sent: Wednesday, March 8, 2017 11:34 AM
To: Katalist@listserv.niif.hu
Subject: [KATALIST] Libinfo?

 

Kedves Katalin!

 

 

A Libinfo honlapját erőteljes hacker-támadás érte, melynek következtében a honlap működését informatikusaink 2016.10.22-én határozatlan időre kénytelenek voltak leállítani.

A szolgáltatás kompromittált lett, amely azt jelenti, hogy megbízhatatlan, feltörték és azon keresztül ártó szándékkal cselekedtek hackerek.

 

A szolgáltatáshoz forduló felhasználókat azonnali megoldásként a jelenleg még működő saját kérdező felületünkre (http://www.oszk.hu/kerdezze_a_konyvtarost) voltunk kénytelenek átirányítani.

Természetesen, azon keresztül – mint eddig is – ajánlani fogjuk minden konzorciumi tag könyvtárának szolgáltatásait, de más gyors megoldás lehetősége nem állt fenn.
A gyors és kényszerű intézkedésről levelet fogalmaztam azonnal a Libinfo konzorciumi tagoknak, amelyet kiküldtünk minden érintettnek. A Libinfo-t jelenlegi formájában helyreállítani nem lehetséges. A kérdés szerepel az OSZK informatikai megújítási projektjében, amely magában foglalja annak felmérését is, hogy van-e valós igény mind a felhasználók, mind a könyvtárak részéről ennek a teljes megújítására.

 

 

Üdvözlettel:



-- 
Dr. Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária
osztályvezető
Tájékoztató Osztály
 
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR
NATIONAL SZÉCHÉNYI LIBRARY
SZÉCHÉNYI NATIONALBIBLIOTHEK
H-1827 Budapest, Budavári Palota F épület, Hungary
central tel.: + (36) (1) 22-43-700; fax: + (36) (1) 20-20-804
http://www.oszk.hu