2017. március 3., péntek

Re: [KATALIST] Elhunyt Eugene Garfield

Kedves Andrea, Kollégák!

 

Csatlakozom méltatásához, fejet hajtva Garfield előre mutató kutatásai és úttörő szemlélete előtt.

 

Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy az "impact factor" már régen nem számít kizárólagos, sőt, mértékadó metrikának sem a tudományos teljesítmény értékelésében. Ez a mutató kizárólag folyóiratokat jellemez, tehát kifejezetten téves az a gyakorlat, hogy kutatókat kísérlünk meg értékelni vele. Többek között a Tudományos Szerkesztők Európai Egyesülete (EASE) adott ki nagyon határozott állásfoglalást ezzel kapcsolatban: http://www.ease.org.uk/impact-factor-statement/

 

Korszerű folyóirat- és publikáció szintű metrikákról (utóbbiak azok, melyek egyes kutatók, kutatócsoportok, intézmények teljesítményének jellemzésére is alkalmasak) sokfelé leket olvasni, ajánlom például a brit kutatóegyetemek által indított https://www.snowballmetrics.com/ oldalt.

 

A terület Magyarországon is jelentős hagyományokra tekint vissza, első szakfolyóiratát Budapesten alapították ("Scientometrics", Dr. Braun Tibor), de az idézett oldalhoz hasonló gyakorlatias, naprakész áttekintést a témakörről a sajnos én nemigen ismerek magyar nyelven.

 

Üdvözlettel,

Porosz Péter

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Fazekas Andrea
Sent: Thursday, March 02, 2017 5:27 PM
To: Katalist
Subject: [KATALIST] Elhunyt Eugene Garfield

 

Tisztelt kollégák!

 

Szakmánk egyik óriása, Eugene Garfield elhunyt 2017. február 26-án.

Az International Society for Scientometrics and Informetrics elnöke tette közzé a hírt egy listán. Ez az egyesület biztosan másmilyen lenne, ha Garfield nem alkotja meg az idézettségen alapuló adatbázist, ha nem alapítja meg az Institute for Scientific Information céget 1960-ban. Innovatív elgondolásai és üzleti szemlélete nélkül vajon hogyan értékelnék ma a kutatókat, milyen tudományos mérőszámok lennének az impakt faktor helyett? Számtalan meghatározó ideája vitte előbbre a könyvtár- és információtudományt.

Garfield oly szerteágazó tevékenységet végzett, hogy még nem jelentek meg az átfogó méltatások. Ajánlom honlapját a http://www.garfield.library.upenn.edu/ címen, továbbá a vele készült hosszú riport egy részletét a Current Contents kezdeteiről - https://www.webofstories.com/play/eugene.garfield/29

 

Üdvözlettel:

Fazekas Andrea

 



Elsevier B.V. Registered Office: Radarweg 29, 1043 NX Amsterdam, The Netherlands, Registration No. 33156677, Registered in The Netherlands.