2017. március 3., péntek

[KATALIST] tudományos tudás és üzleti szemlélet Re: Elhunyt Eugene Garfield

Kedves Listaolvasók!


     Kérdezném a személyes véleményüket, hogy milyen szerepe van ma az üzleti szemléletnek a tudományos teljesítmények mérésében. Melyek az előnyei, és milyen esetleges hátrányai, netalán torzító hatásai jelentkezhetnek ennek manapság az egyes tudományterületeken?

     Tudom, hogy a témakör hatalmas és szerteágazó, de érdekelne a könyvtárosok és a szaktudományok kutatóinak véleménye is.
     Teljesen kívülálló, laikus vagyok, és semmiben sem szeretném megkérdőjelezni E. Garfield (tudományos és üzleti) teljesítményeit.


Üdvözlettel:

NpL


Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Fazekas Andrea <a.fazekas@richter.hu>
Elküldve: 2017. március 2. 17:27
Címzett: Katalist
Tárgy: [KATALIST] Elhunyt Eugene Garfield
 

Tisztelt kollégák!

 

Szakmánk egyik óriása, Eugene Garfield elhunyt 2017. február 26-án.

Az International Society for Scientometrics and Informetrics elnöke tette közzé a hírt egy listán. Ez az egyesület biztosan másmilyen lenne, ha Garfield nem alkotja meg az idézettségen alapuló adatbázist, ha nem alapítja meg az Institute for Scientific Information céget 1960-ban. Innovatív elgondolásai és üzleti szemlélete nélkül vajon hogyan értékelnék ma a kutatókat, milyen tudományos mérőszámok lennének az impakt faktor helyett? Számtalan meghatározó ideája vitte előbbre a könyvtár- és információtudományt.

Garfield oly szerteágazó tevékenységet végzett, hogy még nem jelentek meg az átfogó méltatások. Ajánlom honlapját a http://www.garfield.library.upenn.edu/ címen, továbbá a vele készült hosszú riport egy részletét a Current Contents kezdeteiről - https://www.webofstories.com/play/eugene.garfield/29

www.webofstories.com
"
www.garfield.library.upenn.edu
The Web Site of Eugene Garfield, Ph D, Information Scientist, founder of The Institute for Scientific Information, Editcontent=

 

Üdvözlettel:

Fazekas Andrea