2017. március 21., kedd

[KATALIST] A Nagy Könyves Beavatás először – az ország első könyvtárában!

A Nagy Könyves Beavatás először – az ország első könyvtárában!

Időpont: 2017. március 25. 11.00-14.00

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár – Budavári Palota „F" épület

 

„Avasd be Te az olvasót kedvenc könyveid világába!"

155 nap, vagyis 22 hetük volt a csoportoknak arra, hogy elolvassanak 7 könyvet, elkészítsenek 7 kreatív feladatot és részt vegyenek 3 beavatott (olvasó)klubban. Ez idő alatt számos élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2016. október 5-én az Országos Könyvtári Napok keretén belül kreatív, fiatalos, a középiskolás korosztályt megszólító olvasásnépszerűsítő akciót indított A Nagy Könyves Beavatás címmel, mely Veronica Roth A beavatott című trilógiáján alapul.

„Mondd meg Te az országnak, mit érdemes olvasni, készíts könyvajánlókat és gondolkodj kreatívan!" – hirdette a felhívás. Ezt követően a csapatok 7 fordulón át a Könyvválasztóban megjelölt könyvek közül 549-et olvastak el, és dolgoztak föl közösen Beavató lapokon, melyeket független szakmai zsűri értékelt: L.I. Lázár és Mészöly Ágnes írónők. Az egyes fordulókban a résztvevőknek szükségük volt a képzelőerőjükre, a fantáziájukra, az ügyességükre is, hiszen a választott könyvhöz kreatív feladatok is társultak.

A "Bátor", 14-20 éves fiatalok több, mint 300-an, 3-5 fős csapatokban versenyeztek egymással egészen 5 hónapon át, és az ország 36 településéről regisztráltak a kihívásra.


Idén az Internet Fiesta programjaihoz kapcsolódva, 2017. március 25-én a játékban eltöltött 155 nap után 130 fiatal először fog találkozni egymással a nagy eredményhirdetésen az Országos Széchényi Könyvtárban. Ezen a napon kiderül, mely tíz csoport volt a legaktívabb és legeredményesebb a játék során, továbbá megválasztjuk A Nagy Könyves Beavatás „Legjobb könyvajánlóját" és „Legkreatívabb feladatát"! A napot Petruska András koncertje teszi még inkább feledhetetlenné.


Találkozzunk 2017. március 25-én az Országos Széchényi Könyvtárban A Nagy Könyves Beavatás eredményhirdetésén!