2017. március 22., szerda

[KATALIST] Internet Fiesta az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban (2017. március 28.)

Internet Fiesta az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Utazás – Könyvtár – Internet  

(2017. március 28.)

 

Az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretében az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár március 28-án változatos programokkal várja az érdeklődőket. (Részletes információt és programleírást a rendezvény honlapján talál.)


Utazás térben és időben címmel virtuális időutazásra invitáljuk a közönséget, melynek során az Egyetemi Könyvtár és Levéltár értékes metszetgyűjteménye segítségével néhány ismert nagyváros kulturális nevezetességeit, korabeli látképeit tekinthetik meg.

 

Törökország a fotózás elterjedése előtt című előadás keretében a digitális technológia segítségével megismerkedhetnek Beszédes Kálmán rajzaival, melyeket Törökországot járva vetetett papírra. Hagyatékában megörökítette a látott tájakat és a környéken élő embereket, témái között különleges hangsúllyal szerepelnek a magyar emlékek, II. Rákóczi Ferenc és Rodostó is.

 

Régi állományunk különös kincseit képezik a Dél-Amerikában missziós feladatokat betöltő jezsuita szerzetesek írásos emlékei, úti beszámolói, levelei és térképei. Ezen gazdag kincsből vonultat fel néhányat a Jezsuita misszionáriusok beszámolói Dél-Amerikáról az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében címet viselő, egzotikus kulturális körutazásra invitáló bemutatónk.

 

Záró előadásunkból azonban kiderül, hogy a fiatalok „Csak gyönyörködés végett nem utazgathatnak". Mint ahogy arról az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár peregrináció-kutatása és kiadványai tanúskodnak, a külföldi utak, és a külföldi egyetemeken történő tanulás kiemelkedő szerepet játszott a magyar elitképzésben. A hazánkban támogatott egyetemi peregrináció nem utolsó sorban a Nyugathoz való folyamatos szellemi kapcsolódásunk bizonyítéka is.

 

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében idén immár 18. alkalommal kerül sor a magyar könyvtárakban az Internet Fiestára, melynek célja a világhálón megtalálható online kulturális tartalmak, közkincsek megosztása az érdeklődőkkel. A programok keretében a könyvtárak érdekes, informatív vagy játékos formában hívják fel a látogatók figyelmét a web nyújtotta lehetőségekre. A rendezvénysorozat megvalósulását ebben az évben is a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

Részletes program:

 

2017. 03. 28. (kedd)

14.00 óra         Utazás térben és időben

14.30 óra         Jezsuita misszionáriusok beszámolói Dél-Amerikáról az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében

15.00 óra         Törökország a fotózás elterjedése előtt

15.30 óra         „Csak gyönyörködés végett nem utazgathatnak…"

 



ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

További információ: Mező Csaba, Széles Ágnes, Mátyás Melinda, Varga Júlia

E-mail: mezo.csaba@lib.elte.hu,szeles.agnes@lib.elte.hu,matyas.melinda@lib.elte.hu, varga.julia@leveltar.elte.hu

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Üdvözlettel:

Kálóczi Katalin

főigazgató