2017. február 3., péntek

Re: [KATALIST] konyvtaros munkaero-piac

Kedves Krisztina és Gábor!

Egyezik a véleményünk: a mondat értelmetlen, de nem sértő. 
Viszont egy pontosítást tennék: sajnos az iskolai könyvtárosok (akik "csak" könyvtárosi végzettséggel rendelkeznek) bére hasonló a közkönyvtári bérekhez. (Mindkét esetben azonos végzettséget feltételezve.) A könyvtárostanárok, akik iskolában dolgoznak és (min.) 2 diplomájuk van: iskolafokozatnak megfelelő pedagógusi és még könyvtárosi is (ezt kéri a törvény), ők pedagógusbértábla szerinti jövedelemmel rendelkeznek. Ez okozza a feszültséget és sokak keserű szájízét. Bármily meglepő, a könyvtárostanárok körében is. Több okból.

Üdvözlettel:

Donkó Erika
könyvtárostanár

Idézet (Krisztina Dobos <dobos64@gmail.com>):

Kedves Gábor!
 
Gondolom ez a mondat lehet az, ami esetleg másokban ellenérzést keltet: " Nem azonos a könyvtárosok bére: az iskolai könyvtárosok pl. a pedagógus bértábla szerint kapják fizetésüket (miközben viszont az iskolai könyvtárakban gyakorlatilag nincs könyvbeszerzés)."
A mondatban valóban nincs semmi sértő, inkább értelmetlen. Mi az összefüggés a pedagógus bértábla, és a az iskolai könyvtárak könyvbeszerzése között.
 
Üdvözlettel:
 
Dobos Krisztina

2017. február 3. 10:44 írta, <mikulasg@gmconsulting.hu>:

Kedves Kollégák,

magánban kaptam visszajelzést, mely szerint levelemből látszik, hogy soha nem dolgoztam iskolai könyvtárban és lebecsülöm az iskolai könyvtárosok munkáját. Ez – azon túl, hogy valóban: csak felsőoktatási és közkönyvtárban dolgoztam, ami a könyvtárakat illeti - szándékaimmal teljesen ellentétes, és levelemben sem látok dehonesztálásra utaló jelet.

 

Szándékom szerint a KIT-ben megjelent hírrel kapcsolatban szeretnék visszajelzést kapni; kritikust, kiegészítőt, bármilyet.

 

Üdvözlettel,

Mikulás Gábor

 

 

From: Mikulás Gábor [mailto:mikugabor@gmail.com]
Sent: Thursday, February 2, 2017 8:06 PM
To: 'Katalist' <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: konyvtaros munkaero-piac

 

Ellentmondásos elképzelések keringenek a könyvtáros munkaerő-piacról, mért adatok nincsenek, vagy legalábbis nem közismertek. Elhangzik pl., hogy nagy az igény könyvtárosokra, másik oldalon viszont létezik a könyvtáros munkanélküliség.

 

Van, mikor megyei könyvtár meghirdetett állására jelentkeznek pedagógus végzettséggel, de gyorsan megváltozik a jelentkező motivációja, mikor megismeri a könyvtárosokat érintő bértáblát. Nem azonos a könyvtárosok bére: az iskolai könyvtárosok pl. a pedagógus bértábla szerint kapják fizetésüket (miközben viszont az iskolai könyvtárakban gyakorlatilag nincs könyvbeszerzés).

 

Az utóbbi években adminisztratív hatásra(!) felpörgött a könyvtárosképzés is.

 

Ezek okán is lehet érdekes egy konkrét, városi könyvtári tapasztalat a múlt heti KIT-ből: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_allaspalyazatok_tanulsaga + észrevételek a Facebook-on: https://www.facebook.com/groups/312261069629/permalink/10155042927944630/

Természetesen jó lenne megtudni a leírtakat erősítő / cáfoló / kiegészítő tapasztalatokat.

 

Mikulás Gábor

 

 

 

 

www.gmconsulting.hu  mikulasg@gmconsulting.hu

www.kithirlevel.hu  Skype: mikulasg


P Ha kinyomtatod, akkor ez már nem email.
            It’s not email if you print it.

 


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist