2017. február 3., péntek

Re: [KATALIST] konyvtaros munkaero-piac

Kedves Kollégák,

magánban kaptam visszajelzést, mely szerint levelemből látszik, hogy soha nem dolgoztam iskolai könyvtárban és lebecsülöm az iskolai könyvtárosok munkáját. Ez – azon túl, hogy valóban: csak felsőoktatási és közkönyvtárban dolgoztam, ami a könyvtárakat illeti - szándékaimmal teljesen ellentétes, és levelemben sem látok dehonesztálásra utaló jelet.

 

Szándékom szerint a KIT-ben megjelent hírrel kapcsolatban szeretnék visszajelzést kapni; kritikust, kiegészítőt, bármilyet.

 

Üdvözlettel,

Mikulás Gábor

 

 

From: Mikulás Gábor [mailto:mikugabor@gmail.com]
Sent: Thursday, February 2, 2017 8:06 PM
To: 'Katalist' <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: konyvtaros munkaero-piac

 

Ellentmondásos elképzelések keringenek a könyvtáros munkaerő-piacról, mért adatok nincsenek, vagy legalábbis nem közismertek. Elhangzik pl., hogy nagy az igény könyvtárosokra, másik oldalon viszont létezik a könyvtáros munkanélküliség.

 

Van, mikor megyei könyvtár meghirdetett állására jelentkeznek pedagógus végzettséggel, de gyorsan megváltozik a jelentkező motivációja, mikor megismeri a könyvtárosokat érintő bértáblát. Nem azonos a könyvtárosok bére: az iskolai könyvtárosok pl. a pedagógus bértábla szerint kapják fizetésüket (miközben viszont az iskolai könyvtárakban gyakorlatilag nincs könyvbeszerzés).

 

Az utóbbi években adminisztratív hatásra(!) felpörgött a könyvtárosképzés is.

 

Ezek okán is lehet érdekes egy konkrét, városi könyvtári tapasztalat a múlt heti KIT-ből: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_allaspalyazatok_tanulsaga + észrevételek a Facebook-on: https://www.facebook.com/groups/312261069629/permalink/10155042927944630/

Természetesen jó lenne megtudni a leírtakat erősítő / cáfoló / kiegészítő tapasztalatokat.

 

Mikulás Gábor

 

 

 

 

www.gmconsulting.hu  mikulasg@gmconsulting.hu

www.kithirlevel.hu  Skype: mikulasg


P
Ha kinyomtatod, akkor ez már nem email.
            It’s not email if you print it.