2017. február 26., vasárnap

[KATALIST] Wikipédia és a könyvtárak, meghívó egy konferenciára

Kedves könyvtáros kollégák!

A Wikipédia az elmúlt években folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szócikkek forrásolására, és az ehhez kapcsolódó, szerkesztőkkel szemben támasztott követelmények egyre szigorodnak.

Hogy a szerkesztőket segítsék, a Wikimédia-szervezetek több ezzel kapcsolatos projektet is futtatnak, melyek szoros kapcsolatban vannak a könyvtárak és könyvtárosok érdeklődési körével.

1. Egyre több kiadóval és tudományos adatbázissal sikerül megegyezni, hogy a Wikipédia szerkesztői ingyen hozzáférjenek a kiadványaikhoz a szócikkek írásához, a szócikkekben található állítások ellenőrzéséhez vagy az azokhoz található források felkutatásához. Ebbe a körbe tartoznak a különböző könyvtárakkal kötött, hasonló célú megegyezések, Magyarországon eddig a BME-OMIKK-kal és a KSH Könyvtárral van megállapodásunk.
Az ehhez kapcsolódó projektről az alábbi oldalon lehet bővebb információhoz jutni:
* https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:The_Wikipedia_Library
illetve ez a friss blogbejegyzés is erről szól:
* https://blog.wikimedia.org/2017/02/22/wikipedia-builds-digital-library-system/

2. Különböző kampányokat szerveznek a szócikkek forrásainak rendezésére, az állítások forrásokkal való ellátására. Pl. ilyen volt a #1Lib1Ref kampány, mely arra kérte a könyvtárosokat, segítsenek ebben a munkában:
* https://en.wikipedia.org/wiki/1Lib1Ref
Az idei kampány éppen most ért véget, de lesz még (és kampánytól függetlenül is, a segítségre egész évben szükség van) :)
* https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref

3. A Wikipédia műszaki háttérének fejlesztése, amivel segítik a források pontos, megbízható és minél egyszerűbb megjelölését, kiválasztását. Ebbe a körbe tartozik pl. a folyamatosan fejlődő, új szerkesztői felület is, ahol az URL, DOI vagy PMID megadásával a szoftver legenerálja az egységes, teljes forráshivatkozást, így a szerkesztőknek elég a tartalomra koncentrálnia. Ide tartozik a WikiCite nevű kezdeményezés is, aminek célja egy bibliográfiai adatbázis kiépítése a Wikidata keretén belül, mely háttérként szolgálhat egy fejlettebb eszköztárhoz. A kiépített bibliográfiai adatbázis bárki számára szabadon elérhető, felhasználható, átvehető és továbbfejleszthető lesz. A projekt a jelenlegi tervezési fázisában is (sőt, különösen most!) szeretettel fogadja a könyvtáros szakma javaslatait, észrevételeit. A személyes közreműködésre évente egy alkalommal van lehetőség egy háromnapos rendezvény keretében, mely idén május 23. és május 25. között, Bécsben lesz. A résztvevők száma korlátozott, azonban a hozzáértő könyvtárosok (és kapcsolódó szakmabeliek) számára annak költségeit a szervezők vállalják. Az ehhez szükséges jelentkezés határideje azonban holnap, február 27. (hétfő) éjfél. További információk az alábbi linkeken találhatóak:
* https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiCite (a projekt leírása)
* https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiCite_2016 (a tavalyi konferencia lapja, ahol megtalálható az is, milyen témakörökben zajlottak a megbeszélések)
* https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiCite_2017 (az idei konferencia leírása)
* https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWnCLfAt88cUWKSu_E-lU8m3te_r4P3ngJtCaPs7cewSwkew/viewform (a jelentkezési űrlap)

Kérlek, továbbítsátok a felhívást az ismertségi körötökben olyanoknak, akiket érdekelhet!

Ha bárkinek kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, keressen nyugodtan.

Üdvözlettel:
Mészöly Tamás
Wikimédia Magyarország