2017. január 28., szombat

Re: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (eszkozok kolcsonzese)

Kedves László!

 

Az első követ ott kellett volna rám vetnie, hogy nem is egy közkönyvtár gyakorlatát írtam le (mint ahogy Tibor sem közművelődési, hanem felsőoktatási könyvtárban dolgozik, onnan kölcsönöz e-könyvolvasókat)… J

De viccet félretéve, minősítsük a pokróckölcsönzést akár árukapcsolásnak, akár a könyvtár tevékenységével össze nem egyeztethető akciónak, én pozitív példának szántam. Ha valakinek tetszik, valósítsa meg. Ha nem tetszik, hát úgy is jó, mi attól még csinálni fogjuk. És ha egy közművelődési könyvtárban az igény fűnyíróra terjed ki, ezt akár egy magánvállalkozó, akár a könyvtáros felvállalja működtetni, szerintem hajrá, tegye! A köz szolgálata a feladatunk.

Üdvözlettel:

Lőrincz Andrea

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Budai László
Sent: Friday, January 27, 2017 2:58 PM
To: KATALIST <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (eszkozok kolcsonzese)

 

 

Kedves Andrea!

 

A takaró kölcsönzés tipikus "cross-selling akció", ami érthetően kapcsolódik a mi "főtermékünk" "árusításához".

Még a fényképezőgép is lehet ilyen egy közkönyvtárban, de fúrógépkölcsönzést például nem igazán tudok elképzelni, mint a mi "főtermékünket" kiegészítő szolgáltatást. Bár lehet, hogy most hirtelen kevés vért kapott a jobb agyféltekém. :) 

Tudom, kis községek szolgáltatóhelyein, ahol már a kocsma is bezárt, talán létfontosságú lehet akár a fúrógép kölcsönzése is, hogy a település népességmegőrző képessége nőjön, de elméleti értelemben egy ilyen helyzetben akár kérdésessé is teheti a könyvtár mint olyan létezését ez a gondolkodási irány. 

Mitől lenne nagyobb a kulturális igény önmagában attól, hogy az intézményben lehetősége adódik a közösségének fúrógépet kölcsönözni? Szélsőséges esetben akár elfajulhat odáig, hogy a végén már szóba sem kerül a kultúra, az olvasás, a könyv, mert mindenki a fúrógépért jár oda. Ha mégis ebbe az irányba mennénk, akkor további kérdés, hogy ezt pénzért szolgáltassuk vagy ingyen? Nyilván nem alapfeladat, fura lenne, ha ingyen csinálnánk, de ha megéri vállalkozásként, akkor meg a nem a könyvtár fogja a legjobban működtetni, hanem mondjuk egy vállalkozás: http:// gepkolcsonzo.eu/.

Bár lehet, hogy azt kéne először tisztázni, hogy mit értünk a közkönyvtár alatt ebben az esetben. Az épületet? Mert oda integrálhatunk egy vállalkozást, de az egy teljesen más helyzet, mintha ezt mi menedzseljük, mi biztosítunk hozzá munkaerőt, stb. stb.

 

Szóval, a takaró és párna szolgáltatása, kölcsönzése az olvasás mellé egyáltalán nem ugyanaz, mint a fúrógép kölcsönzése, még ha első hallásra talán így is tűnnék. 

 

Üdv.:

Budai László

 

 

január 27. 13:55 Lőrincz Andrea írta, <Lorincz.Andrea@uni-bge.hu>:

Kedves Kollégák!

 

Mi évek óta három polártakaró kölcsönzését biztosítjuk a könyvtárból, de vannak párnáink is (bár ezeket inkább az asztalon alvó hallgatóknak adjuk oda csak úgy, helyben használatra). A könyvtár egy parkban van, miért ne lehetne ott tanulni? A plédeket kaució (1.000 Ft vagy diákigazolvány) ellenében lehet elvinni. Én mosom őket rendszeresen. Tartottak már úgy tanórát a parkban, hogy az oktató vitte el mindhármat, majd óra után visszahozta őket. Ez nem nagy dolog szerintem, de a könyvtár imázsának borzasztó sokat jelent.

Üdv:

Lőrincz Andrea

 

BGE KKK Könyvtára

Budapest

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.huOn Behalf Of Szabó G. Tibor
Sent: Friday, January 27, 2017 12:32 PM
To: KATALIST <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (eszkozok kolcsonzese)

 

Már évek óta kölcsönzünk e-book olvasó eszközöket (erről anno a KIT is írt), helyben pedig iPad tabletet is (ez utóbbi használati kötöttsége sem az én ötletem, hanem, hanem az eszközöket adományozó szervezet céljaival, elvárásaival függ össze). A puska egy átvitt értelmű kis irónia akart lenni (vö. "puskázás").  Valamennyire ismerem Gábor akár távoli funkciókat is integráló, vállalkozásorientált szemléletét és merem állítani, leginkább nem a könyvtárosok hozzállásán buknak meg ragyogó elképzelései. Persze igaz, hogy én inkább teázóval/kávézóval meg akár kocsmával integrálódnék. Egyrészt a pia kereslete jobb, mint a skorpiófűrészé, másrészt az olvasás kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása mellett utat nyithat a kreatív gondolatok irányába, így akár a hazai innovációt is szolgálnánk :-)

Üdv.: Szabó G. Tibor

 

2017. január 27. 10:27 Mikulás Gábor írta, <mikulasg@gmconsulting.hu>:

Puskákról nem hallottam, azonban egyetemi könyvtárból gépekről, szerszámokról, mikroszkópról már igen :-)

Pl.: http://kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_kolcsonozhetunk_a_konyvtarakbol_olvasoink_szavazatara

Üdv,

Gábor

 

2017. január 27. 7:48 Szabó G. Tibor írta, <szabo.g.tibor@gmail.com>:

A felsőoktatási könyvtár meg kölcsönözzön-e puskákat?

Jó szórakozást, üdv.:

Szabó G. Tibor

könyvtárvezető

BGE GKZ Könyvtára, Zalaegerszeg

 

 

2017. január 26. 11:50 W. Kovács Ágnes írta, <wildgica@gmail.com>:

Új szavazás a KIT-portálon www.kithirlevel.hu:Kölcsönözzön-e egy közkönyvtár eszközöket, pl. fúró- vagy fényképező gépet? - igényekre figyelve, lépésenként bevezetve - elég a mostani állomány - természetesen - marhaság


Az aktuális eredmény a szavazást követően látható, a teljes összefoglalás pedig a KIT következő lapszámában.

Üdvözlettel,
W. Kovács Ágnes
KIT-szerkesztő

 

 

 

 

 

 


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

 


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif

listserv.niif.hu Mailing Lists

 

 


_________________________________________
Citromail.hu levelezőrendszerből küldve
Lépj be vagy regisztrálj