2017. január 18., szerda

Re: [KATALIST] online kurzusra lehetőség

Kedves Klára és Katalisták!

 

Nagy örömmel olvastam Szakmári Klára felhívását online oktatásról, amely külföldi lehetőség igénybevételét ismerteti, ráadásul egy igen aktuális könyvtári témakörben.  A nyílt online oktatási kurzusokról a Webmagazin mostani számában én is írtam egy áttekintő cikket (MOOCs- Massive Open, Online Curses), és abban hírt adtam az Óbudai Egyetemen megvalósult új oktatási formáról, és a Szegedi Egyetem Katalisten megjelent hasonló témájú felméréséről.

http://kmooc.uni-obuda.hu/sites/default/files/doksi/hallgatoielegedettseg.pdf#overlay-context=user/1


A MOOC kitágítja a távoktatást és a továbbképzési lehetőségeinket, lehet válogatni sokféle tematika között, és sokkal kevesebb előfeltétel szükséges egy-egy tanfolyam elvégéséhez, mint az egyéb, hivatalosabb kurzusok esetében. Mégis sok esetben akár vizsgázással járó oktatási formákban is részt vehetünk, ha szükségesnek látszik a teljesítés elismerésének igazolása. Néhány forrás: https://www.edx.org/; GYIK: https://www.mooc-list.com/content/about-faqs


A könyvtárak sokféle módon együttműködhetnek a MOOC szervezőivel és népszerűsíthetik használóik számára az igénybevételt, mint ahogyan most is történt.

 

Üdvözlettel:

Horváth Zoltánné, Marcsi

(magánvélemény)

könyvtári tanácsadó

T-SYSTEMS Magyarország Zrt..

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Klára Szakmári
Sent: Tuesday, January 17, 2017 9:35 PM
To: KATALIST <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: [KATALIST] online kurzusra lehetőség

 

Kedves Kollégák!

 

 

A Torontói Egyetem - a kanadai és az amerikai könyvtári egyesület támogatásával - könyvtárosoknak kínál egy teljesen ingyenes, angol nyelvű, az otthonunkban is elvégezhető online továbbképzést (az elvégzéséről tanúsítványt is adnak) a könyvtárak, szolgáltatások, szerepvállalás támogatása témájában. 

 

A képzés olyan kérdéseket érint, mint hogy miért nélkülözhetetlenek a könyvtárak és a könyvtárosok napjainkban is, amikor olyan sokszor megkérdőjelezik létjogosultságukat; hogy hogyan erősíthetjük ennek tudatát a társadalomban. A tanfolyam leírása azt ígéri, a kurzus arra fog alapozni, ami már működik könyvtárainkban, közösségeinkben, de mégis új perspektívákat nyit meg, azt célozza, hogy a könyvtárak szerepe mindinkább erősödni tudjon hatékony kommunikációjuk, tudatos feladattervezésük nyomán.

 

A kurzus oktatói:

·  Barbara Band, Emmbrook School, Berkshire

·  Cathy De Rosa, OCLC

·  Ken Haycock, University of Southern California

·  Joe Janes, University of Washington

·  Nancy Kranich, Rutgers University

·  Victoria Owen, University of Toronto

·  John Szabo, Los Angeles Public Library

 

Jelentkezési határidő nincsen, a kurzusba bárki bármikor belekezdhet egy néhány lépcsős regisztráció után. A téma nem szűken iskolai könyvtári, de ha valaki belevág, biztosan profitálhat belőle.

A kurzus 7 hetes, heti 4-6 óra szükséges az elvégzéséhez.

 

Részletek és regisztráció:

 

 

Sok üdvözlettel:

Kámán Veronika

nemzetközi kapcsolatok felelőse

KTE

 

--

Szakmári Klára
könyvtárostanár
szklaris@gmail.com
Budai Nagy Antal Gimnázium Bp.
229-18-94/111