2016. december 17., szombat

[KATALIST] FOLIO - a Könyvtárak Jövője Nyitott - könyvtári platform és közösség bemutatója az OSZK-ban - 2017. január 17.

A FOLIO platform bemutatója

The Future of Libraries is Open - a Könyvtárak Jövője Nyitott

2017/01/17

 

Tisztelt Könyvtáros Kollégák, meghívjuk Önöket a FOLIO napra: képzeljük el együtt a könytárak jövőjét!

2017-ben tovább folytatódik a 2015-ben megkezdett IKR bemutatósorozatunk. 2015 őszén úgy véltük, hogy bemutattuk az összes számbavehető nagy rendszert, de időközben az EBSCO kifejlesztette a FOLIO – The Future of Libraries is Open –  nyílt forráskódú integrált könyvtári platformot. E platform bemutatására készülünk 2017. január 17-én az OSZK dísztermében.

Többek között előadást tart:

  • Mark Denham, a könyvtári információs rendszerek vezetője, glasgow-i egyetem
  • Jakub Skoczen, rendszertervező és fejlesztő, Index Data
  • Christopher Spalding, VP, nyílt forráskódú platformok és közösségek, EBSCO információs szolgáltatások

A részletes programot januárban tesszük közé. Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Időpont: 2017. január 17., 9 és 17 óra között
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár díszterme,  Budavári Palota F. épület

1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6,
További információ: +36 (1) 224 37 57
A bemutató angol nyelvű, amelyen tolmácsolást nem biztosítunk. A bemutató ingyenes, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött.

További információk a platformról a FOLIO honlapján  
A platform rövid áttekintése

 

Az Országos Széchényi Könyvtár kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel tegye elérhetővé az összegyűjtött kultúrkincset a legszélesebb közönség számára. Az OSZK integrált könytári rendszerének megújításakor olyan előremutató rendszerben gondolkodunk, amely különféle szinteken képes befogadni és integrálni más könyvtárak rendszereit, illetve képes a közös katalógus megvalósítására is. Az OSZK nemcsak digitális szolgáltatásait fogja modernizálni és bővíteni az elkövetkező két évben, hanem tudatosan keresi az együttműködés lehetőségeit más könyvtárakkal a gyűjtemények adatcseréje és integrálhatósága érdekében, valamint a közös platform közösen meghatározott létrehozása céljából. Több nagy könyvtár képviselői írták alá december elején azt a szándéknyilatkozatot az OSZK-ban, amely szerint egy közös, új generációs, felhő alapú könyvtári platformra való áttérés érdekében munkacsoportot hoznak létre, amely garantálja, hogy a megoldások megfelelnek majd az új rendszer irányába támasztott igényeknek. Ez az együttműködés nyitott azoknak a könyvtáraknak, amelyek ehhez a célhoz és a munkacsoporthoz csatlakozni kívánnak.

A könyvtárakkal való együttgondolkodás fontos további lépéseként meghívtuk a könyvtárak közötti együttműködés alapján kialakult  könyvtári szolgáltatási platform, a FOLIO közösségét (szervezőket, technikusokat), hogy a könytárak első kézből ismerhessék meg a legújabb fejlesztéseket, és be tudjanak kapcsolódni a folyamatokba.

Képzeljünk el egy olyan közösséget, amely együttesen dolgozik  azokon az új technológiákon, amelyek kielégítik az összes mai modern könyvtár egyedi funkcionális elvárásait, miközben a könyvtárak számára nyitva hagyja az utat a növekedés és a fejlődés irányába.

Az egy napos rendezvény idején párbeszédet folytatunk a FOLIO projektről, a lehetséges közösségi együttműködésről, egy olyan nyílt forráskódú platform kifejlesztéséért, amely képes a hagyományos könyvtárüzemeltetési funkciókat kiszolgálni, és lehetővé teszi az innovációt!

Találkozzanak a könyvtárostárosok, kutassuk közösen a könyvtártechnológia jövőjét!

Lendvay Miklós, e-szolgáltatási igazgató