2016. november 14., hétfő

Re: [KATALIST] Születésnapra !

Kedves Ungváry Rudolf, kedves Könyvtárosok!

Nagy tisztelettel szeretnék gratulálni a születésnaphoz, amely ismételten felkelti azt az örömet, hogy Ungváry Rudolf a mi szakmánkon és közösségünkön belül nyújt olyan ismereteket számunkra, amelyet sehonnan máshonnan nem tudnánk megkapni jelenleg, de rendkívül nagy szükség van rá. A múltkoriban is, mikor az adattudomány lehetséges könyvtári kapcsolatairól volt szó a listán, sziklaszilárd logikával felépített választ kaptunk néhányan arról, hogyan kell értelmezni, kezelni a kérdést, hogyan kell felismerni a lehetőséget a túlértékelés hibája nélkül.

 

Folyamatosan csodálom azt az alaposságot, tudást, logikát, érvelési módszert, amely Ungváry Rudolf előadásaiból, cikkeiből, hozzászólásaiból árad, és rendet rak a néha kialakulatlan, vagy kusza gondolatok között – ha képesek vagyunk felismerni. Nem csak a hosszú évtizedek alatt épülő tudás megnyilvánulását élvezhetjük, hanem azt a gondolati struktúrát, amely tezauruszaiban a világ összetettségének rendezhetőségét, érveléseiben a tiszta logikát, előadásaiban a kijelölt tárgy mentén haladás kérlelhetetlen pontosságát mutatja.

Tanár úr szigorú a követelményekben, semmi slamposságot nem szívesen hagy észrevétlenül, mégis nagyon lehet szeretni a sajátos gondolati játékosságot, az összefüggések felismertetésének képességét előadásaiban, cikkeiben és bármely téma felvetésében.

 

Köszönettel és tisztelettel:

 

Horváth Zoltánné, Marcsi

Könyvtáros informatikus

(magán)

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Prokné Palik Már ia
Sent: Saturday, November 12, 2016 7:14 AM
To: Katalist <Katalist@listserv.niif.hu>
Subject: [KATALIST] Születésnapra !

 

Kollégánk, Ungváry Rudolf 80 éves.

Könyvtárosi pályáját 1974-ben a Kohó- és Gépipari Tudományos Műszaki Tájékoztató Intézetben információs mérnökként kezdte, automatizált adatbázis kezelő rendszerek információkereső nyelvi szótárainak (tezaurusz) készítésével, majd osztályozáselmélettel kezdett foglalkozni. 1978-tól jelentek meg szakirodalmi publikációi előbb hazai, később külföldi szakfolyóiratokban is. 1981-ben a Könyvtártudományi és Módszertani Központ tudományos munkatársa lett, majd 1983-tól az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos főmunkatársa. 1983-tól tagja a nemzetközi Gesellschaft für Klassifikation tudományos társaságnak, ettől kezdve minden évben előadást tartott a társaság éves németországi konferenciáján. 1989-től az ELTE-n és a KLTE-n az osztályozás, rendszerelmélet és adatmodellezés előadója. 1991-ben az International Society for Knowledge Organization elnökségi tagjává választották, majd 1993-tól a Deutsche Thesauruskommission munkatársa.

Szerkesztésében készült el 1988-ban az OSZKÁR tezaurusz, majd 1999-ben a Köztaurusz. Orbán Évával közösen írták az Osztályozás és információkeresés című kommentált szöveggyűjteményt, Vajda Erikkel pedig a Könyvtári információkeresés című könyvet jelentették meg. Írásait rendszeresen olvashatjuk a TMT-ben és a Könyvtári Figyelőben, és találkozhatunk vele a Networkshop konferenciákon.

Tanár Úr a Petőfi Irodalmi Múzeumban tegnap este barátaival együtt ünnepelte 80. születésnapját.

Isten éltessen Rudi!

p.m.